Λες ότι δεν έχεις αρκετή βούληση; Μύθος!
«Και πόσα δε θα έκανα αν είχα αρκετή βούληση! Θα έτρεχα μαραθώνιους, θα έκοβα τη ζάχαρη, θα ζητούσα προαγωγή… Αλλά δεν έχω, ούτε βούληση ούτε πειθαρχία.» Λάθος! Ο αυτοέλεγχος δεν είναι κάτι εγγενές. Δε γεννιέσαι με αυτό, δεν το χαρίζει ο θεός σε κάποιους εκλεκτούς.
Η ενσυναίσθηση του εαυτού μας είναι σημαντικό βήμα για την πειθαρχία.
Δε βοηθά να σκεφτόμαστε μόνο με άσπρο ή μαύρο, ως επιτυχία ή αποτυχία. Αν, για παράδειγμα, προσπαθείτε να κόψετε το ποτό και πιείτε ένα ποτηράκι κρασί παραπάνω, δε θα ωφελήσει να σκέφτεστε πόσο αδύναμος είστε. Αυτή η σκέψη μάλλον θα σας κάνει να πιείτε όλο το μπουκάλι. Πιο ωφέλιμη φαίνεται η εξής σκέψη: «Είχα δύσκολη μέρα, ήπια ένα ποτηράκι που δε χρειαζόταν, αλλά τώρα μπορώ να σταματήσω.»
Μια συμπεριφορά, μια συνήθεια, δύσκολα αλλάζει. Γι’ αυτό είναι άδικο να κρίνετε τον εαυτό σας απόλυτα. Αντί αυτού, δείτε τη σταδιακή σας πρόοδο. «Δεν τα πήγα τέλεια σήμερα, αλλά κάτι σημαντικό έμαθα για αύριο.»
Τι μπορούμε να μάθουμε από ανθρώπους που έχουν πολλή βούληση
Το πρώτο πράγμα που ακονίζει τη βούληση είναι να κοπούν οι κακές συνήθειες. Για αρχή, καλό είναι να αποφεύγετε τελείως τις καταστάσεις που θα σας βάλουν σε πειρασμό. Για παράδειγμα, μην αγοράσετε ανθυγιεινά σνακ, γιατί θα σας βάλουν σε πειρασμό να τα φάτε μέσα στη μέρα. Εστιάστε ενεργά σε αυτό που θέλετε να κάνετε, όχι σε αυτό που δε θέλετε.
Βάλτε στόχους με νόημα για σας
Είναι παγίδα να βάζετε στόχους που σας ξεπερνούν κατά πολύ. Είναι όμως τελείως προσωπική υπόθεση να δείτε ποιοι στόχοι όντως σας ταιριάζουν και ποιοι όχι. Ξεκινήστε με μια ενδοσκόπηση: «Γιατί έθεσα αυτό το στόχο; Τι οφέλη θα μου προσφέρει;» Αυτή η πορεία σκέψης θα σας αποκαλύψει πολλά πράγματα για το πώς βλέπετε τη ζωή.
Άλλες χρήσιμες στρατηγικές
Κρατήστε στον κύκλο σας ανθρώπους με τους ίδιους στόχους με εσάς – είτε είναι δάσκαλοί σας, είτε εσείς δάσκαλοι για αυτούς. Μπορεί να είναι εύκολο να απογοητεύσετε τον εαυτό σας, αλλά όχι κι έναν άλλο άνθρωπο.
Καλή τακτική επίσης είναι να βάλετε στη ζωή σας μια ρουτίνα, ένα πρόγραμμα στο οποίο θα πειθαρχείτε. Έτσι, θα περιοριστεί ο αριθμός των αποφάσεων που πρέπει να πάρετε.
Τέλος, εστιάστε σε ένα στόχο τη φορά. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια αλλαγή και να την κρατήσετε, παρά πέντε και να μη μείνει τελικά καμία (Πηγή: abc.net.au, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Δείτε περισσότερα:
Προσπαθείς αλλά δεν μπορείς; Μήπως λείπει η θέληση;
Πόσο ελεύθερη είναι η ελεύθερη βούληση;
Ο πόνος μου σήμερα, η δύναμη μου αύριο