Μαρί Κιουρί: Επιστήμη με κέντρο τον Άνθρωπο

by admin
635 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει σημαδευτεί από μεγάλες προσωπικότητες, οι οποίες άλλαξαν την πορεία της. Η Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί (Maria Sklodowska-Curie), είναι μία γυναίκα πρωτοπόρος που ξεπέρασε όλες τις δοκιμασίες της ζωής της με ήθος, αγωνιστικότητα και αυταπάρνηση για την επιστήμη που τόσο αγάπησε. Εκτός από το ρόλο του επιστήμονα, ως γυναίκα ανέλαβε κι άλλους ρόλους όπως αυτόν της μητέρας και της συζύγου.

Η Μαρία Σκλοντόφσκα γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία και ήταν το πέμπτο παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας. Ο πατέρας της, Βουαντίσουαφ Σκλοντόφσκι (WładysławSkłodowski), ήταν καθηγητής φυσικής και μαθηματικών και υποδιευθυντής σε Λύκειο θηλέων της Βαρσοβίας. Ενώ η μητέρα της, Μαρία, η οποία ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια χωρίς όμως οικονομική άνεση, ήταν πιανίστρια και καθηγήτρια σε σχολή της ίδιας πόλης. Από μικρή ξεχώριζε στο σχολείο για την εκπληκτική της μνήμη καθώς και τις ικανότητες της, κυρίως στην φυσική και στα μαθηματικά.

Ήταν μία εποχή δύσκολη και οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας της ήταν πενιχρές. Λίγα χρόνια αργότερα έχασε την αδερφή και τη μητέρα της στην ηλικία των 11 ετών. Παρ’ όλες τις κακουχίες, η Μαρία συνέχισε τις σπουδές της σε κρατικό γυμνάσιο και αποφοίτησε σε ηλικία δεκαέξι ετών με επιτυχία, λαμβάνοντας έπαινο για τις επιδόσεις της από το ρωσικό λύκειο. Τότε δεν επιτρεπόταν η φοίτηση γυναικών στα πολωνικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακομίσει στο εξωτερικό. Όμως η φτώχεια της οικογένειας την ανάγκασε να αναζητήσει εργασία ως γκουβερνάντα και δασκάλα σε πλούσιες οικογένειες. Ως ανήσυχο πνεύμα που ήταν δεν το έβαλε κάτω και βρήκε λύση για τις σπουδές της. Αψηφώντας τους κινδύνους παρακολούθησε μαθήματα στο παράνομο «Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο», το οποίο λειτουργούσε κάτω από άκρα μυστικότητα και ήταν το μόνο που δεχόταν γυναίκες.

Η Μαρία ήταν μία γυναίκα προσφοράς και γενναιοδωρίας κι ένα μεγάλο μέρος του μισθού της το έστελνε στην αδελφή της, Μπρονισουάβα, που σπούδαζε ιατρική στο Παρίσι αντί να μαζέψει χρήματα για τις δικές τις σπουδές. Στην οικογένεια όπου εργαζόταν γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Καζίμιεζ Μπουοντίφσκι, αλλά ύστερα από παρέμβαση των γονέων του το ειδύλλιο διαλύθηκε.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει