Πώς θα αντιδρούσατε αν σας έλεγαν ότι σε μερικά χρόνια από τώρα όχι μόνο θα έχουμε ρομπότ τα οποία θα πηγαίνουν στο σινεμά να βλέπουν ταινίες, αλλά τα ίδια τα ρομπότ θα γράφουν και σενάρια;
Εξωφρενικό, έτσι δεν είναι; Πράγματι, ίσως σε πολλούς κάτι τέτοιο φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο στην Αμερική, έχουν ήδη ανοίξει εταιρίες οι οποίες κατασκευάζουν ρομπότ με εκπληκτικές ικανότητες κατασκευής πλοκής.
Ας πούμε ότι σε μερικές δεκαετίες από τώρα, έχουμε ρομπότ που πηγαίνουν σινεμά. Πιθανόν μέχρι το 2050 να έχουν επικρατήσει μόνο οι ταινίες τύπου Marvel-Disney-DC-Avatar, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιτρέπουν στους εμπόρους να κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας παιχνίδια με σούπερ-ήρωες όλο το χρόνο. Παρακολουθώντας τέτοιου τύπου ταινίες, το ανδροειδές μας θα μάθαινε πολύ καλά ένα συγκεκριμένο είδος πλοκής, το γνωστό «έφηβος δέχεται bullying στο σχολείο-έφηβος ανακαλύπτει ότι είναι ο εκλεκτός-έφηβος σώζει τον κόσμο».
Η παραγωγή σεναρίων με εξαιρετική πλοκή δεν είναι δύσκολη για τα ρομπότ. Έχουν τρομερή ικανότητα να αντιλαμβάνονται το μοτίβο μιας ιστορίας και να την αναπαράγουν. Καταξιωμένοι σεναριογράφοι λαμβάνουν δεκάδες τέτοια σενάρια καθημερινά για επιμέλεια, ωστόσο κοινός παρονομαστής σε όλα είναι ότι τους λείπει κάτι βασικό: η καρδιά.
Οι ταινίες που γράφονται αποκλειστικά για να βγάλουν χρήματα, να κερδίσουν βραβεία, ή να επιδείξουν την ιδιοφυία κάποιου, δε θα καταφέρουν ποτέ να κινήσουν αισθήματα ενσυναίσθησης στο κοινό, γιατί οι ταινίες που το καταφέρνουν αυτό ξεκινάνε από μια βαθύτερη ανάγκη ενός ανθρώπου να μοιραστεί μια ιστορία.
Ας υποθέσουμε ότι το ρομπότ μας είχε μια τέτοια ιστορία που ήθελε να μοιραστεί. Πως θα μάθαινε όμως να γράφει απ’ την καρδιά; Ίσως, βλέποντας τις ίδιες ταινίες με τις οποίες μεγαλώσαμε κι εμείς, των 80s και των 90s. Σίγουρα αυτές οι ταινίες είχαν σημαντικά ψεγάδια, όπως ότι δεν υπήρχε φυλετική ποικιλία εφόσον κυρίως απαρτίζονταν από λευκούς άνδρες, και δε φαίνεται να ανταποκρίνονταν και πολύ στα καθημερινά προβλήματα του μέσου ανθρώπου, όπως το να πληρώνει το νοίκι του.
Όμως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι κάτι μαγικό δένει τον Morgan Freeman με τον Tim Robins στην ταινία «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» ή τον Ethan Hawk και τον Robin Williams στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών». Και αυτό που τους δένει είναι η καρδιά.
Όσο για το ποιος θα κερδίσει στο τέλος; H τεχνολογία ή η καρδιά…; Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και να δούμε. Πηγή: htheguardian.com/