Μήπως έχει το σύμπαν συνείδηση;

by admin
1,8K views
Μήπως έχει το σύμπαν συνείδηση;

Τι είναι η συνείδηση; 

Πολλοί ορισμοί έχουν δοθεί πάνω στο θέμα. Μία θεωρία που επικρατεί είναι αυτή του υλισμού: η συνείδηση πηγάζει από την ύλη. Στην περίπτωση των ανθρώπων, από την ενεργοποίηση νευρώνων μέσα στον εγκέφαλο. Η πορεία σκέψης του υλισμού όμως οδηγεί σε αδιέξοδα, όπως η θεωρία αβεβαιότητας του Heisenberg. Μια άλλη θεωρία είναι αυτή του δυαδισμού ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή. Αυτό το μοντέλο συναντάται συχνότερα σε θρησκείες. 

Πανψυχισμός

Μία τρίτη θεωρία που κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στους επιστημονικούς κύκλους είναι αυτή του πανψυχισμού. Σε αυτήν, ολόκληρο το σύμπαν κατοικείται από συνείδηση. Μοιάζει πολύ με την προσέγγιση του Ινδουισμού για το Μεγάλο Θεό Βραχμάν, του οποίου όλοι αποτελούμε μέλη.

Οτιδήποτε βιώνουμε φιλτράρεται μέσα από τη κατανόηση του νου μας. Χωρίς το νου για εμάς το σύμπαν δε θα υπήρχε. Στην κβαντική μηχανική, τα μόρια δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα και τοποθεσία, παρά μόνο όταν τα παρατηρεί κανείς από συγκεκριμένη οπτική. Είναι σα να υπάρχει στο σύμπαν, λοιπόν, κάποιο πεδίο πρωταρχικής συνειδητότητας από το οποίο παίρνουν στοιχεία συνείδησης κάθε κομμάτι του, σύμφωνα με τον John Archibald Wheeler. Ο ανθρώπινος παρατηρητής είναι το κλειδί στη διαδικασία. Όπως ακριβώς ο Βουδισμός διδάσκει ότι τίποτε δεν υπάρχει, εκτός κι αν η συνείδηση το καταλάβει.

Επιστημονική προσέγγιση

Διακεκριμένοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτοί στο να εξετάσουν τη θεωρία του πανψυχισμού ως ένα πιθανό σενάριο. Ο θεωρητικός φυσικός Bernard Haisch διατύπωσε την υπόθεση ότι κάθε σύστημα που έχει πάνω από κάποιο βαθμό περιπλοκότητας και δημιουργεί συγκεκριμένο ποσό ενέργειας, θα μπορούσε να έχει συνείδηση. 

Οι έρευνες για τη θεωρία του πανψυχισμού διεξάγονται τόσο παρατηρώντας το σύμπαν, όσο και την ανθρώπινη συνείδηση. Το σίγουρο είναι ότι, με το 95% του σύμπαντος να αποτελείται από μια μυστηριώδη Μαύρη Ύλη, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να αποκαλύψουμε τα μυστικά του. (Πηγή: bigthink.com Μετάφραση-Απόδοση: “Η φιλοσοφία επιστρέφει“)

Δείτε περισσότερα:

Υπάρχει Θεός;

Ο Πλάτωνας και η έννοια του Θεού

Μεταθανάτιες εμπειρίες

Ο νόμος του κάρμα

Μεταφυσική και Φιλοσοφία

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει