Αποσπάσματα από άρθρο του Tim Denning
Ο κόσμος δεν χρειάζεται περισσότερους δυνατούς τύπους γεμάτους πολλές λέξεις, με μπράτσα, με στενά πουκάμισα και τεράστια “εγώ”. Ο κόσμος χρειάζεται ήσυχους ανθρώπους.
Γιατί;
Οι ήσυχοι άνθρωποι σε κάνουν να σκέφτεσαι.
Η σκέψη φέρνει διαύγεια.
Η σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή.
Πάντα με ενδιέφερε ο Κιάνου. Είναι ένα ήσυχο άτομο που είναι εσωστρεφής και ακόμα δεν έχει καταλάβει πώς είναι να είναι διάσημος μετά από τριάντα χρόνια και να είσαι ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ όλων των εποχών.
Ο Κιάνου δεν κερδίζει από τη φήμη του, προσοχή ή θόρυβο. Αντίθετα, προτιμά να είναι ήσυχος και να μιλάει με τη σιωπή του στις ομιλίες και τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.
Όταν επιλέγει να μιλήσει, ρίχνει μικρές προτάσεις όπως αυτή η συνέντευξη με τον Steven Colbert:
Stephen: «Τι νομίζεις ότι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε, Κιάνου;»
Κιάνου: «Ξέρω ότι θα λείψουμε σε αυτούς που μας αγαπούν.»
Σε έντεκα λέξεις, ο Κιάνου συνόψισε όλο το νόημα της ζωής. Ήταν μια στιγμή απόλυτης λαμπρότητας.
Αφιερώστε χρόνο για να απαντήσετε σε μια ερώτηση
Σε μια σχετικά άγνωστη συνέντευξη με τον Κιάνου το 2000, ο συγγραφέας του Rolling Stone, Κρις Χιθ, κατάλαβε πώς ο Κιάνου χρησιμοποιεί τη σιωπή. Λέει:
“Τον ρωτάω γιατί είναι ηθοποιός. Για σαράντα δύο δευτερόλεπτα, δεν λέει τίποτα. Ούτε μια λέξη, ένα μουρμουρητό, μια επιφύλαξη ή μια υπόδειξη ότι μπορεί να έρθει μια απάντηση. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το κεφάλι του είναι στραμμένο σε γωνία ενενήντα μοιρών μακριά μου, σαν να βρίσκει εκεί το οξυγόνο του.
«Ε», λέει τελικά, «οι λέξεις που ήρθαν στο μυαλό μου ήταν έκφραση και, ε, είναι διασκέδαση.» Λίγα λεπτά αργότερα, κάνω μια αόριστη ερώτηση για το αν θέλει ποτέ να γράψει ή να σκηνοθετήσει. Αφήνει ένα είδος ήσυχου αναστεναγμού.Στη χειρότερη περίπτωση, είναι έτσι. Κάνεις μια ερώτηση στον Κιάνου Ριβς και . . . απλά περιμένεις. Έξω στο διάστημα, πλανήτες συγκρούονται, αστέρια γίνονται σουπερνόβα, στη γη, τα δάση καίγονται, τα ζώα ουρλιάζουν και βρυχώνται. Οι άνθρωποι φωνάζουν και φωνάζουν και κλαίνε από θυμό και χαρά και μόνο για το διάολο.
Και, όλο αυτό το διάστημα, ο Ριβς κάθεται εκεί, εντελώς σιωπηλός. Στη συγκεκριμένη περίσταση, η σιωπή διαρκεί εβδομήντα δύο δευτερόλεπτα.”
Αντί να απαντήσει σε μια ερώτηση, ο Κιάνου περιμένει να δει αν έχει μια απάντηση που αξίζει να δώσει. Στη συνέχεια επιχειρεί να επεξεργαστεί την απάντησή του στο κεφάλι του, ώστε να είναι κατανοητή. Πολλές από τις συνεντεύξεις με τον Κιάνου περιέχουν τεράστια κομμάτια σιωπής. Γι’ αυτό οι τηλεοπτικές του συνεντεύξεις δεν φτάνουν σε βάθος γιατί του παίρνει χρόνο για να απαντήσει και σε μια τρίλεπτη τηλεοπτική συνέντευξη απλώς αυτό είναι αδύνατο να γίνει.
Οι πραγματικές απαντήσεις στα πιο δύσκολα ερωτήματα της ζωής χρειάζονται χρόνο για να απαντηθούν.
Τα χαμηλόφωνα άτομα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά
Η Μπίλλι Άιλις το κάνει αυτό με τη μουσική της. Πολλά από τα τραγούδια της περιέχουν στίχους που τραγουδιούνται απαλά και πρέπει να στήσεις αυτό για να καταλάβεις τι λέει.
Ο Κιάνου μιλάει ήρεμα σε συνεντεύξεις για να ταξιδέψει τους ανθρώπους. Το Χόλιγουντ τον θέλει να είναι δυνατός και φανταχτερός, αλλά δεν μπορεί να το ακολουθήσει και δεν θα το κάνει.
Μας λένε να είμαστε δυνατοί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς διδάσκουν να χρησιμοποιούμε κεφαλαία, emoji, hashtags και μεγάλες, έντονες λεζάντες στα βίντεό μας για να κάνουμε τους ανθρώπους να ακούσουν.
Τι θα γινόταν αν το να κάνεις το αντίθετο του δυνατού ήταν πραγματικά η απάντηση στο να ακουστείς;
Μια απαλή φωνή σαν του Κιάνου σε ελκύει και τότε, μόνο τότε, μπορείς να ακούσεις τι προσπαθεί να πει.
Οι ολιγόλογοι κερδίζουν
Η δημοσιογράφος, Miki Turner, μοιράζεται αυτή τη σκέψη για τον Keanu στην ιστορία της με τίτλο «Ο Keanu είναι ένας άνθρωπος με λίγα λόγια».
“Δεν είναι ότι ο Ριβς είναι δύσκολος επειδή μερικές φορές πηγαίνει τελείως αντίθετα και σπάει τους κανόνες – όπως όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Ριβς αν ένιωθε ότι η καριέρα του καθοριζόταν από την εμπειρία του “Matrix”.
«Είμαι ο πρεσβευτής της τριλογίας «Matrix», είπε ο Ριβς με μια βαθιά φωνή σαν ρομπότ. “Οι ώρες λειτουργίας μου είναι…”
Όταν μιλάτε λιγότερο και κάθεστε αναπαυτικά και ακούτε, τις σπάνιες φορές που μιλάτε, έχετε τον χώρο να προσφέρετε λόγια όπως ο Keanu που ταράζουν τα μυαλά των ανθρώπων και τους βοηθούν να σκεφτούν βαθιά.
Η σιωπή γεννά την περιέργεια
Ο Κιάνου χρησιμοποιεί έξοχα τη σιωπή σε ομιλίες και δημόσιες παραστάσεις. Η σιωπή βοηθά τον ακροατή να γίνει περίεργος για το τι πρόκειται να ακούσει. Δημιουργεί σασπένς και αυτό βοηθά να αφήσετε το τηλέφωνό σας και να τον ακούσετε.
Η σιωπή γεννά την περιέργεια και η περιέργεια οδηγεί σε μια συζήτηση όπου κάποιος θα σας ακούσει.
Οι παύσεις επιτρέπουν τον στοχασμό
Οι ήσυχοι όπως ο Keanu φαίνεται να χρησιμοποιούν πάντα στρατηγικές παύσεις.
Ανάμεσα σε κάθε σημείο της ομιλίας τους, προσθέτουν μια παύση. Όταν κάνουν ένα κομπλιμέντο ή εκφράζουν ευγνωμοσύνη, προσθέτουν μια παύση για να διασφαλίσουν ότι το μέγιστο αποτέλεσμα θα γίνει αισθητό από όσους ακούνε.
Οι παύσεις στον ανθρώπινο διάλογο επιτρέπουν στο μυαλό μας να σκεφτεί σε βαθύτερο επίπεδο.
Η παύση είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τους ανθρώπους να σκεφτούν.
Όσο πιο έξυπνος γίνεσαι, τόσο λιγότερο μιλάς
Αυτό είναι το βασικό μάθημα που μου δίδαξε ο Κιάνου: Δεν είστε έξυπνοι όταν μιλάτε πολύ. Δεν προβάλλεστε περισσότερο αυξάνοντας την ένταση της ομιλίας σας ή προσπαθώντας να γίνετε σημαντικός. Είστε έξυπνοι όταν κάνετε τα εξής:
- Αφήνετε τους ανθρώπους να μιλήσουν πρώτα
- Ακούτε με προσοχή
- Όταν το πρόσωπό σας δείχνει ότι συμμετέχετε στη συζήτηση
- Εξασκήστε να λέτε λιγότερα
- Καθοδηγείτε με ενσυναίσθηση
Οι ήσυχοι άνθρωποι μας κάνουν να σκεφτόμαστε
Η σιωπή δεν είναι μόνο χρυσός, σε βάζει σε σκέψεις. Και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.
Αντίθετα, δεν μπορείτε να σκεφτείτε τι λέει κάποιος εάν έχετε χαθεί σε σκέψεις για το τι πρόκειται να πείτε στη συνέχεια.
Είναι εντάξει να είσαι ήσυχος για να μπορείς να σκεφτείς.
Οι ήσυχοι άνθρωποι αλλάζουν τον κόσμο.
Ζούμε μια εικονική πραγματικότητα;
Το κόκκινο ή το μπλε χάπι;
Social Media: Το matrix είναι ήδη εδώ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.