Να “τσιμπήσω” στην πρόκληση ή όχι; Κάν΄ το όπως στην “Τέχνη του Πολέμου”

Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει

by admin
182 views

“Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει.”

Σουν Τσου (Η Τέχνη του Πολέμου)

Κάθε μάχη δεν είναι δική σας για να πολεμήσετε

Λένε ότι ένα ισχυρό σημάδι ωριμότητας είναι ότι δεν χρειάζεται πάντα να αποδεικνύεις ότι έχεις δίκιο. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Μερικές φορές, είναι υγιές να σταθείς στη θέση σου και να αντισταθείς, αλλά άλλες φορές δεν είναι. Και πρέπει να ξέρετε πότε κάτι αξίζει τον χρόνο και την ενέργειά σας. Μερικές αψιμαχίες μπορούν να αποτραπούν εάν απομακρυνθείτε ή αλλάξετε ευγενικά το θέμα. Και η αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν αποφασίσατε να μείνετε στη συζήτηση απλώς και μόνο για να αποδείξετε την άποψή σας σε κάποιον, πιστεύετε αλήθεια. ότι εσείς είστε ο μόνος που είναι υπεύθυνος να «παραδώσει το μήνυμα» ή «να δώσει το μάθημα;» Εάν δεν είστε εσείς που θα αλλάξετε τη γνώμη κάποιου, τότε να είστε σίγουροι ότι κάποιος άλλος θα το κάνει εν καιρώ.

«Τα χείλη της σοφίας είναι κλειστά, εκτός από τα αυτιά της κατανόησης». — Το Κυμβάλιον (Ερμητική Φιλοσοφία)

Δεν είναι δουλειά μας να αναγκάζουμε κάποιον να καταλάβει κάτι που δεν καταλαβαίνει. Είναι σαν να μιλάς για την ανατομία που κάνεις στο Πανεπιστήμιο, σε ένα δεκάχρονο παιδί που είναι ακόμα στο Δημοτικό. Δεν θα ήταν καν δίκαιο να περιμένουμε ότι το δεκάχρονο θα καταλάβαινε. Και, τι θα πετυχαίναμε ούτως ή άλλως κάνοντας το παιδί να αισθάνεται άσχημα, ενώ χαϊδεύουμε τον εγωισμό μας επειδή είμαστε πιο γνώστες;

Είτε έχετε δίκιο σε κάτι είτε όχι, επειδή έχετε περισσότερα επιχειρήματα, περισσότερη κατανόηση ή περισσότερη εμπειρία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος άλλος θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί μαζί σας για ένα συγκεκριμένο θέμα ή κατάσταση. Και αυτό είναι καλό! Υπάρχει λόγος για τον οποίον το εκπαιδευτικό σύστημα είναι οργανωμένο σε τάξεις. Ένα άτομο δεν μπορεί να κατανοήσει ορισμένες πληροφορίες εάν δεν έχει κατακτήσει πρώτα τις προϋποθέσεις. Και το σχολείο είναι απλώς ένα παράδειγμα.

Στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να θέλετε να βάλετε κάποιον στη θέση του δηλώνοντας τη θέση σας. Αυτό είναι υγιές μόνο όταν γνωρίζετε ότι, αν δεν το κάνετε, η κατάσταση αυτή μπορεί να εμποδίσει την προσωπική σας ανάπτυξη. Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να υπερασπίζεσαι την άποψή σου, ώστε να μην σε περιπαίζουν ή να μη σε αδικούν, και στο να είσαι νταής προσπαθώντας να επιδείξεις αυτό που ξέρεις για να αποδείξεις ότι κάποιος άλλος κάνει λάθος.

Καθώς ανεβαίνουμε την κλίμακα της εξέλιξης, συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ικανοί, πιο σοφοί και πιο στοργικοί από ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί. Αλλά ανάλογα με το πού βρισκόμαστε στη σκάλα της εξέλιξης, όσο πιο χαμηλά βρισκόμαστε, τόσο περισσότερο κινούμαστε σε πιο σκοτεινές σφαίρες που περιλαμβάνουν έπαρση, εγωισμό, απληστία και βία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δασκάλους συμφωνούν, (όπως ο Κινέζος Φιλόσοφος, ο Σουν Τσου, στην ‘Τέχνη του Πολέμου’) ότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις έναν αγώνα είναι στην πραγματικότητα να μην πολεμάς καθόλου.

“Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη.”

Αλλά ο αγώνας δεν είναι μόνο σωματικός, είναι επίσης ψυχικός, συναισθηματικός και πνευματικός. Σε πολλά αρχαία, μυστικιστικά εβραϊκά κείμενα, αναγνωρίζεται ότι οι ραβίνοι έχουν το προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες μετά την ηλικία των 40 ετών, επειδή, πριν από αυτό, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν ή να κατανοήσουν πλήρως τους κυλίνδρους. Προσωπικά δεν βάζω κάποια συγκεκριμένη «ηλικία» όταν κάποιος μπορεί να καταλάβει κάτι, αλλά συνειδητοποιώ ότι πρέπει να υπάρχει κάποια πνευματική ωριμότητα για να φτάσουμε σε προηγμένα επίπεδα γνώσης.

Ένας άλλος καλός τρόπος για να το δούμε αυτό είναι ότι με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε ανόητα ορισμένες πληροφορίες εάν χρησιμοποιηθούν για κατάχρηση ή παρεξήγηση. Όπως μπορούμε να δούμε, αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν αρκετούς λόγους για να μαλώσουν και να τσακωθούν για τα μικρά πράγματα. Φανταστείτε τα μεγάλα πράγματα! Για αυτόν τον λόγο, δεν χρειάζεται να αποδείξετε στους άλλους ότι κάνουν λάθος, να αναγκάσετε κάποιον να το καταλάβει ή να ασκήσετε την ενέργειά σας προσπαθώντας να σώσετε ή να διορθώσετε τον κόσμο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκρύπτετε πληροφορίες όταν μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους διαφωτίζοντάς τους, αλλά το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κακό στον εαυτό σας εάν είστε ανάμεσα σε ανθρώπους που θυμώνουν με αυτά που ακόμα δεν είναι σε θέση να καταλάβουν. Ακριβώς όπως ένα λουλούδι χρειάζεται χρόνο για να ανθίσει, όχι νωρίτερα ή αργότερα από ό,τι η φύση το προγραμματίζει, έτσι και οι άνθρωποι θα καταλάβουν ορισμένα πράγματα όταν είναι η ώρα τους. Και, δεν έχετε τον έλεγχο του πώς και πότε οι άλλοι εξελίσσονται, όπως και οι άλλοι δεν ελέγχουν πώς και πότε εξελίσσεστε εσείς. Ένα όμως είναι σίγουρο: θα εξελιχτούμε.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ελέγχεις τον θυμό σου; Κάν’ το όπως ένας Σαμουράι

Γίνε σαν το νερό: Η φιλοσοφία του Μπρους Λι

Σαμουράι: Οι 7 αρετές του Bushido. Η ηθική του πολεμιστή

Μπαγκαβάτ Γκίτα: Ο πολεμιστής του φωτός στην Ινδία

Πηγή: jasmineclemente.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει