ΝΙΤΣΕ: Οδηγώντας ανάποδα στον μονόδρομο

by admin
197 views

“Το πιο συνηθισμένο ψέμα είναι αυτό με το οποίο ο άνθρωπος εξαπατά τον εαυτό του” Νίτσε

Ο Νίτσε έλεγε ότι το να εξαπατάμε τους άλλους είναι ένα ελάττωμα σχετικά μάταιο αφού η αυτοεξαπάτησή μας είναι αυτή που μας μεταμορφώνει σε τέρατα. 

Ένας τρόπος να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, και μία πηγή στρες πρώτης τάξεως, είναι να πιστεύουμε ότι εμείς πάντα κάνουμε το σωστό και ο κόσμος το λάθος.

 Υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο που φωτίζει τέλεια αυτή την στάση:

Ένας οδηγός που βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο μονής κατεύθυνσης ακούει από το ραδιόφωνο ότι ένα αυτοκίνητο κυκλοφορεί στον ίδιο δρόμο αντίθετα στο ρεύμα, βάζοντας σε κίνδυνο όλα τα οχήματα. Ύστερα από μία τέτοια προειδοποίηση ο οδηγός αναφωνεί:  “Μόνο ένα αυτοκίνητο; Όλα πάνε ανάποδα!

Για τον άνθρωπο είναι πολύ πιο εύκολο να συμπεράνει ότι φταίνε οι άλλοι αντί να παραδεχτεί το δικό του λάθος. Κι αυτό είναι ο σπόρος πολλών καταθλίψεων. Όταν βλέπουμε ότι όλα τα άλλα αυτοκίνητα κυκλοφορούν αντίθετα στο ρεύμα, ο κόσμος μετατρέπεται σε εχθρικό τόπο που μοιάζει να δημιουργήθηκε για να ματαιώσει την ευτυχία μας.

 Ορισμένες φορές αρκεί να αντιληφθεί κανείς ταπεινά ότι έκανε λάθος. Όπως λέει ένας ινδικός αφορισμός: “Είναι πιο εύκολο να φορέσεις παντόφλες παρά να στρώσεις με χαλιά όλο τον κόσμο.”

Πηγή: ΝΙΤΣΕ: 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει