Ο έρωτας στην 7η τέχνη

by admin
530 views
Αρμονικές σχέσεις

Ο έρωτας κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις στη θεματολογία της έβδομης τέχνης. Κάθε χρόνο βλέπουμε να κυκλοφορούν χιλιάδες ταινίες, δραματικές, τραγικές, κωμικές, στις οποίες η αγάπη και ο ρομαντισμός έχουν έντονη παρουσία, αν δεν αποτελούν το κύριο θέμα.

Ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα βλέπουμε στο Upside Down. Σε έναν κόσμο με διπλή βαρύτητα και δύο πλανήτες που ο ένας είναι αντίθεση του άλλου βλέπουμε την, κατά τα άλλα πεπατημένη, ρομαντική ιστορία του Adam από τον φτωχικό Κάτω κόσμο και της Eden από τον πλούσιο Πάνω κόσμο. Οι προσπάθειες του Adam να ξεπεράσει τις – κοινωνικές και φυσικές – δυσκολίες ώστε να μπορεί να βρίσκεται με την αγαπημένη του θα οδηγήσει στη γεφύρωση των δύο κόσμων.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την Casablanca, την καλύτερη ίσως ταινία όλων των εποχών και σίγουρα μια από τις πιο πολυεπίπεδες. Μέσα σε μια θύελλα αγωνίας και αβεβαιότητας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ilsa είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο άντρες που, σε αντίθεση με τις ιστορίες που έχουμε συνηθίσει, σέβονται ο ένας τον άλλο και αντί να τη διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του, θέλουν το καλύτερο για εκείνη ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να την παραχωρήσουν στον “ανταγωνιστή” τους. Στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά αν η απόφασή της ήταν η σωστή.

Στο The Fountain έχουμε την αγάπη μπροστά στο θάνατο. Ο Tommy, ο κεντρικός ήρωας, δεν θέλει να δεχτεί ότι θα χάσει την γυναίκα του. Θεωρεί ότι ο θάνατος είναι μια ασθένεια και ψάχνει να βρει θεραπεία. Στη προσπάθεια του αυτή, περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο εργαστήριό του. Η Izzy, αντίθετα, έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα. Δεν βλέπει τον θάνατο σαν τέλος, αλλά σαν πύλη προς κάτι νέο. Περιορίζεται η αγάπη σε ένα σώμα με συγκεκριμένο χρόνο ζωής και τελειώνει μαζί του ή υπάρχει κάτι πίσω από την μορφή, κάτι πέρα από τον χρόνο; Μπορεί η αγάπη να νικήσει τον θάνατο;

Και μια πιο χιουμοριστική ματιά μας δίνει το Scott Pilgrim vs the World. Ο Scott Pilgrim είναι ένας 23χρονος νέος, κάπως χίπστερ, γενικά συμπαθητικός και ελαφρώς κόπανος. Παίζει μπάσο σε ένα συγκρότημα που έχει με τους φίλους του από το σχολείο. Μια μέρα γνωρίζει την κοπέλα των ονείρων του. Για να την κατακτήσει όμως, πρέπει πρώτα να νικήσει τους 7 διαβολικούς πρώην της. Στην πορεία θα έρθει αντιμέτωπος με τα λάθη του και θα ανακαλύψει τη Δύναμη του Αυτοσεβασμού.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει