Ο Εσωτερισμός στον Πλάτωνα

by admin
2,K views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ο Πλάτωνας ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια.

Στη ζωή και το έργο του Πλάτωνα, κυρίαρχο στοιχείο είναι ο Εσωτερισμός, αν και αυτό δεν γίνεται ευρέως γνωστό

Η ζωή και το έργο του. Μαθητής και Δάσκαλος.

Όσον αφορά τη ζωή και το έργο του, παρατηρούμε ότι ενώ έχει όλα τα προσόντα να ασχοληθεί με όσα ασχολούνταν οι πλούσιοι νέοι της εποχής του, αυτός τα απαρνιέται όλα, για να ακολουθήσει το Σωκράτη, του οποίου γίνεται ο πιο πιστός μαθητής. Μετά τον τραγικό θάνατο του δασκάλου του, ταξιδεύει στις πιο γνωστές εστίες γνώσης της εποχής του, κυρίως όμως στην Αίγυπτο όπου μυήθηκε στα μυστήρια. Κατόπιν επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει την Ακαδημία, συγγράφει τους περίφημους Διαλόγους του, ενώ ταξιδεύει και στην Κάτω Ιταλία, όπου κάνει προσπάθειες για την ίδρυση της «πλατωνικής πολιτείας».

Διακρίνουμε εδώ τον αναζητητή της Σοφίας, ο οποίος γίνεται Μαθητής, ερευνά, ψάχνει και αφού βρει τη Γνώση, γίνεται ο ίδιος Δάσκαλος και κάνει αγώνα για να την μεταδώσει και στους άλλους.  Βάζοντας πρωταγωνιστή στους Διαλόγους τον Δάσκαλο του Σωκράτη τον τιμά και τον κάνει αθάνατο. Η Ακαδημία έγινε ένα πνευματικό κέντρο, το οποίο για πολλούς αιώνες έδωσε γενιές φιλοσόφων. Οι Διάλογοι του σώθηκαν όλοι και μελετούνται μέχρι σήμερα.

Ο Άνθρωπος

Όσον αφορά τον άνθρωπο, ο Πλάτωνας είναι ο φιλόσοφος εκείνος, ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλον τονίζει ότι: Ο άνθρωπος αποτελείται από διαφορετικά μέρη, τα οποία συνθέτονται σε ένα ανώτερο και ένα κατώτερο, τα οποία βρίσκονται σε μια εσωτερική διαμάχη. Στόχος είναι να κερδίσει το ανώτερο και ο άνθρωπος να πετύχει την απελευθέρωση από τα δεσμά της ύλης. Στον διάλογο του  «Φαίδρος» αναφέρεται στο άρμα της ψυχής και τονίζει ότι αν το οδηγεί το κατώτερο μέρος  του ανθρώπου, θα γκρεμιστεί στην άβυσσο της ύλης, ενώ αν το οδηγεί το ανώτερο, η ανθρώπινη ψυχή θα επιστρέψει στην ουράνια πατρίδα  της. Τα όνειρα Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει