Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ – Σωκράτης και Χριστός

by admin
3,1K views

Ανάμεσα στον Χριστό και στον Σωκράτη, υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Δε θ’ απαριθμήσω παρά μονάχα τις σπουδαιότερες.

Και οι δύο θεωρούνταν από τους συγχρόνους τους αινιγματικά πρόσωπα.

Κανείς τους δεν έγραψε ιδιοχείρως τη διδασκαλία του. Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι, και στις δύο περιπτώσεις, να αντλούμε τις γνώσεις μας από την εικόνα που ζωγράφισαν για λογαριασμό τους οι μαθητές τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δυο τους ήταν εξαιρετικά ικανοί στην τέχνη της συζήτησης. Και μιλούσαν ξεκάθαρα, με τρόπο τόσο ευθύ και σαφή, που μπορούσε να γοητεύσει αλλά και να ερεθίσει. Πίστευαν ακόμα, και οι δυο τους, πως μιλούσαν εν ονόματι κάποιας άλλης, ανώτερης δύναμης. Προκαλούσαν τους ισχυρούς της κοινωνίας και επέκριναν κάθε μορφή αδικίας και κατάχρησης της εξουσίας, και. τέλος, η στάση τους αυτή κόστισε και στους δύο τη ζωή τους.

Ομοιότητες διακρίνουμε και στην εξέλιξη της δίκης του Ιησού και του Σωκράτη, θα μπορούσαν και οι δυο τους να ζητήσουν χάρη και να σωθούν. Θεώρησαν, όμως, ότι, αν δείλιαζαν να φτάσουν στα άκρα, θα πρόδιδαν τον προορισμό τους. Το γεγονός ότι προχώρησαν στο θάνατο με το κεφάλι ψηλά έδωσε αιώνια αίγλη στις διδαχές τους και τους βοήθησε να νικήσουν την ανθρώπινη μοίρα.

Δεν αναφέρω αυτές τις ομοιότητες ανάμεσα στον Ιησού και στον Σωκράτη για να σε πείσω πως ήταν ίσοι κι όμοιοι, θέλω μόνο να πω ότι είχαν κι οι δυο τους ένα μήνυμα για τους ανθρώπους, που δεν μπορεί να χωριστεί από το προσωπικό τους θάρρος.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ“, ΓΙΟΣΤΕΪΝ ΓΚΑΑΡΝΤΕΡ, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει