Ο Παραλογισμός και η Ιστορία

by Panagiotis G
888 views

-Με την ονομασία “Μάχη της Καμήλας” έμεινε στην ιστορία η ενδοαραβική σύγκρουση στη Βασόρα, 656 μ.Χ. Ο λόγος; Στην μάχη αυτή σκοτώθηκαν και οι 70 άντρες που κράτησαν διαδοχικά τα της καμήλας, στην οποία επέβαινε η χήρα του Μωάμεθ, Αϊσά

-Κατά την διάρκεια της Α΄ Σταυροφορίας, μια ομάδα φανατικών στρατιωτών, οι οποίοι έστεκαν μεν καλά στα μυαλά τους, αλλά ήταν απελπισμένοι, βάδιζαν για πολλές ώρες πίσω από μια χήνα, καθώς πίστευαν ότι ήταν ευλογημένη από το Aγιο Πνεύμα!

-Το 1876, ο Αμερικανός στρατηγός Κάστερ οδήγησε τους 211 ιππείς του στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν, γνωρίζοντας ότι τους περίμεναν 6.000 Ινδιάνοι Σιού. Ύστερα από 15 λεπτά μάχης, μόνο ένα έμεινε ζωντανό!

– Η ιερά Εξάταση έκαιγε τους «αιρετικούς» γιατί σύμφωνα με το ευαγγέλιο δεν έπρεπε τα χέρια ενός να βαφτούν με αίμα. (Το αίμα στην πυρά εξατμιζόταν…). Οποιος από τους πιστούς έφερνε για αυτή την φωτιά θα κέρδιζε τον Παράδεισο. Μια μορφή Ιεράς Εξέτασης υπάρχει ακόμα και σήμερα, υπό το όνομα Εκκλησίασμα του Δόγματος της Πίστης. Πριν την ενθρόνιση του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, ο καρδινάλιος Ρατζίνγκλερ ήταν ο επικεφαλής της ενώ μέλη της αποτελούν πολλοί θρησκευόμενοι ανά τον κόσμο.

-Στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, πρέπει να μπαίνουν στα λεωφορεία από ξεχωριστές εισόδους και να κάθονται σε διαφορετικό μέρος από τους άνδρες. Επίσης, μια γυναίκα μπορεί να συλληφθεί από τη θρησκευτική αστυνομία αν επιβαίνει σε όχημα, που δεν το οδηγεί ο εργοδότης της ή κάποιος στενός συγγενής. Οι γυναίκες δεν μπορούν να εισαχθούν στο νοσοκομείο χωρίς τη συναίνεση ενός άνδρα συγγενή, ούτε μπορούν να δεχθούν μια θέση εργασίας στην επαρχία αν κάποιος ενήλικας άνδρας συγγενής δεν αναλάβει την ευθύνη. Τέλος, η μαρτυρία μιας γυναίκας, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Πακιστάν, δεν έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή ενός άνδρα στο δικαστήριο. Στο Ιράν, αναγνωρίζεται στον πατέρα ή τον αδελφό το δικαίωμα να δολοφονήσει ένα κορίτσι που ενέδωσε στο προγαμιαίο σεξ. Η ποινή σε αυτή την περίπτωση είναι το πολύ 6 μήνες φυλάκισης, ενώ στην περίπτωση που ο σύζυγος δολοφονήσει την άπιστη γυναίκα του δεν υπάρχει τιμωρία.

– Οι ανθρώπινες θυσίες ήταν μια καθημερινότητα στη βουδιστική κοινωνία της Βιρμανίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Όταν η πρωτεύουσα της χώρας μεταφέρθηκε στο Μάνταλει, 56 άντρες θάφτηκαν στα θεμέλια της νέας πόλης για να προστατεύσουν και να αγιάσουν έτσι την πρωτεύουσα. Όταν μετά από καιρό ανακαλύφθηκε ότι δύο από τους τάφους ήταν άδειοι, οι βασιλικοί αστρολόγοι διέγνωσαν πως πρέπει να θυσιαστούν 500 άντρες και γυναικόπαιδα, αλλιώς οι κάτοικοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη. Σχεδόν 100 άτομα θάφτηκαν ζωντανά προτού η Βρετανική κυβέρνηση σταματήσει αυτές τις τελετουργίες.

-Κατά τον Μεσαίωνα, τα ζώα δικάζονταν ακόμη και με την ποινή του θανάτου. Το 1386, ένα γουρούνι καταδικάστηκε σε απαγχονισμό (και αφού νωρίτερα του είχαν κόψει τα πόδια), με το αιτιολογικό της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Πριν την εκτέλεση, είχαν ντύσει το γουρούνι με τα ρούχα του θύματος.

-Τα τελευταία 3.500 χιλιάδες χρόνια της παγκόσμιας ιστορίας έχουμε μόνο 230 χρόνια ειρήνης στον πολιτισμένο κόσμο.

-Στην “Τορά”, τον εβραϊκό νόμο που αποτελείται από τα πρώτα 5 βιβλία της Βίβλου, υπάρχουν 613 εντολές, από τις οποίες οι 365 είναι απαγορεύσεις!

-Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη
(117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με …αλφαβητική σειρά!

Όταν το 1694 πέθανε η βασίλισσα Μαρία Β’, όλοι οι δικηγόροι σε ένδειξη πένθους, φόρεσαν μαύρες τηβέννους. Τις φορούν μέχρι σήμερα.

Ο αριθμός 10.000 στην Κίνα ανήκει στον Κύριο των Ουρανών. Γι’ αυτό το ανάκτορο του Πεκίνου έχει μόνο 9.999 και μισό (!) δωμάτια.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει