«Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου»

by Panagiotis G
2,7K views

Φιλοσοφία μέσα απ’ τη ζωγραφική…

«La tentation de Saint Antoine» του Σαλβαδόρ Νταλί 

Το όνομα του έχει συνδεθεί με τον υπερρεαλισμό και το «παράλογο». Αν ρίξει κανείς, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στα έργα του Salvador Dali, θα δει πως πίσω από τις περίεργες μορφές που αποτυπώνει βρίσκονται θέματα κοινά στους περισσότερους ανθρώπους και κυρίως πλευρές πιο σκοτεινές και «απαγορευμένες» που κανείς κρύβει στην ψυχή του. Γι’ αυτό και ίσως ο ζωγράφος θέλησε να τις αποδώσει τόσο παράδοξα και συμβολικά.

Η επιλογή του Αγίου Αντωνίου μοιάζει να μην είναι καθόλου τυχαία για τον συγκεκριμένο πίνακα. Ο Άγιος Αντώνιος ήταν ο πρώτος ερημίτης ασκητής του Χριστιανισμού γι’ αυτό και τον τοποθετεί σε μία έρημο που συμβολίζει το μυαλό του ερημίτη αλλά και του κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να αποδιώξει τα δεσμά που τον δένουν με τους πειρασμούς της ζωής. 

Αυτοί οι πειρασμοί είναι τα παράξενα ζώα που ξορκίζει στο έργο του και το φορτίο που αυτά κουβαλούν. Είναι η οργή και η αλαζονεία του πρώτου αλόγου, είναι η λαγνεία του ζώου που ακολουθεί, η απληστία, η φιλαυτία, η ματαιοδοξία και άλλα.

Όλα αυτά τα πάθη αποτυπώνονται με τρόπο συμβολικό μέσα από το ζωικό βασίλειο και μοιάζουν πολύ εύθραυστα και αδύναμα πάνω στα λεπτά τους πόδια. Καθόλου, όμως, δεν πρέπει να μας ξεγελούν γιατί με αυτά τα πόδια έχουν ριζώσει πολύ βαθιά μέσα μας και πατούν πολύ σταθερά.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει