Ο Σταυρός και η Γέφυρα: Μία ιστορία για τις δοκιμασίες της Ζωής

by admin
168 views

Κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκειά του ζωής του θα χρειαστεί να κουβαλήσει ένα ή περισσότερα ψυχικά βάρη. Και είναι φυσικό, κάποιες φορές, να μπει στον πειρασμό, να θελήσει να απαρνηθεί κάποιο ηθικό χρέος του, για να προχωρήσει πιο γρήγορα στη ζωή. Είναι αυτή όμως μια σωστή επιλογή; Είναι το βάρος αυτό, ένα πραγματικό εμπόδιο ή είναι μια δοκιμασία που θα τον βοηθήσει να “γυμνάσει” τα φτερά της ψυχής του για να μπορεί να ανέβει στις πνευματικές κορυφές που λαχταρά η καρδιά του.

Ο Σταυρός και η Γέφυρα

Ένας άνθρωπος έδωσε μία υπόσχεση:  να μεταφέρει ένα ξύλινο σταυρό στην κορυφή ενός βουνού εάν μία συγκεκριμένη επιθυμία του θα ικανοποιούνταν.  Ο Θεός τον άκουσε και συμφώνησε να ικανοποιήσει την επιθυμία του.

 Πράγματι ο άνθρωπος κατασκεύασε τον σταυρό, τον πήρε στον ώμο του και άρχισε να ανεβαίνει το βουνό.  Μετά από κάποιες ημέρες, όμως, ανακάλυψε ότι ο σταυρός ήταν πολύ πιο βαρύς από ό,τι υπολόγιζε.  Έτσι πήρε ένα πριόνι κι έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι από το ξύλο.

 Κάποτε έφτασε στην κορυφή του βουνού.  Εκεί, με ενδιαφέρον είδε ότι απέναντι σε μία απόσταση κάποιων μέτρων υπήρχε μία άλλη κορυφή από την οποία τον χώριζε μία μεγάλη άβυσσος.

 Στην απέναντι κορυφή όλα ήταν μαγικά και βασίλευε μία θεία γαλήνη. Αμέσως η καρδιά του αγαλλίασε.  Για να περάσει απέναντι όμως χρειαζόταν μία γέφυρα.  Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον σταυρό σαν γέφυρα,  αλλά ήταν κοντύτερος σε μήκος από το άνοιγμα της χαράδρας.

 Τότε συνειδητοποίησε ότι το ξύλο που είχε κόψει είχε ακριβώς το μήκος που έλειπε από τον σταυρό προκειμένου να διασχίσει την άβυσσο και να περάσει απέναντι. Αν δεν είχε κόψει, με πονηριά, το μικρό κομμάτι εκείνο του σταυρού του, για να τον διευκολύνει στην ανάβαση, τώρα θα είχε έτοιμη τη γέφυρά του για να φτάσει στον δικό του Παράδεισο.

Σχόλιο

Όπως έλεγε και ο Κομφούκιος:

Όπως ένας πολύτιμος λίθος δεν λάμπει χωρίς τρίψιμο έτσι και ο άνθρωπος δεν τελειοποιείται χωρίς δοκιμασίες

Πηγή για την ιστορία: “Να σου πω μια ιστορία”. Στέφανος Ελμάζης, Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει