Ο Συμβολισμός στη Mουσική

by admin
1,2K views
Φιλόλαος: Ο πυθαγόρειος φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος & ιατρός

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Από τότε που ο άνθρωπος αυτοπροσδιορίστηκε σαν τέτοιος, προσπάθησε να διαβάσει στη φύση τα σημάδια μιας ανώτερης δύναμης, τα οποία αντιλήφθηκε σαν πρωτοφανείς εκδηλώσεις της. Τα φωτεινά ίχνη εκείνου του μυστηρίου που βρίσκεται πέρα από το σκοτάδι του χρόνου ήταν ο οδηγός του ανθρώπου, ενώ η φωτιά του λόγου μόλις που άναβε αδύναμα μέσα του. Αυτά τα ίχνη που έμαθε να διαβάζει στο βιβλίο της φύσης, εσωτερικής και εξωτερικής, ήταν τα πρώτα σύμβολα, δηλαδή οι εκδηλώσεις ή συστατικά στοιχεία της Μιας Ζωής. Το φύσημα του ανέμου, η ήλεκτρο-πνευματική δύναμη της ακτίνας του φωτός, η καθημερινή ανάσταση του ήλιου, ήταν μηνύματα ενός πνευματικού συνομιλητή τα οποία έμαθε να αποκρυπτογραφεί.

Σαν άξια ενσάρκωση του πρώτου μυστηρίου, ο άνθρωπος προσπάθησε να μάθει και να αναπαραγάγει την πρώτη γλώσσα, που είχε τη ρίζα της στην ίδια την κοιτίδα του σκότους και της σιωπής. Έτσι γεννήθηκαν ο χορός και η μουσική, σε μία προσπάθεια ανώτατου επιπέδου για να αναπαραχθεί στη γη το έργο εκείνων τους οποίους έμαθε να αναγνωρίζει σαν θεούς. 

Παλιές παραδόσεις, αποσπάσματα τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα στις μυθολογίες όλων των λαών, συσχετίζουν τη δημιουργία του σύμπαντος με την εμφάνιση της μουσικής.

Στη “Γένεση” της βίβλου λέγεται ότι “εν αρχή ήν ο Λόγος”. Από το μυστηριώδη θεό, το ακατανόμαστο Ain Soph, εκπορεύεται η πρώτη δημιουργική ώθηση, ο εκφρασμένος λόγος, ο πρώτος ήχος, το πνευματικό ένδυμα του δημιουργού Θεού. Στις παραδόσεις της Βόρειας Ευρώπης οι δημιουργοί θεοί (για παράδειγμα ο Wotan ή ο Vainmainen) γνωρίζουν το μυστικό των μαγικών σημείων- λέξεων της δημιουργίας, τους ρούνους. Οι ρούνοι δεν είναι τίποτα άλλο από την πνευματική ουσία των Βαλκυριών (βόρειο-ευρωπαϊκή πολεμική εκδοχή, παρόμοια με τις μούσες της αρχαίας Ελλάδας). 

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει