Ο Συμβολισμός του Σπαθιού

by admin
2 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Αν μελετήσουμε την ιστορία και την παράδοση της ανθρωπότητας, παρατηρούμε ότι ο πόλεμος αποτελεί μία από τις κύριες της δραστηριότητες. Μέσα σε αυτήν την πλούσια πολεμική παράδοση, που η ιστορία της χάνεται στο βάθος των αιώνων, o πολεμιστής χρησιμοποίησε διάφορα μέσα για να πετύχει το σκοπό του, την εξουδετέρωση του εχθρού. Ένα από αυτά τα μέσα αποτελούν τα όπλα, τα οποία εξελίσσονται και τελειοποιούνται μαζί με την εξέλιξη του ίδιου του πολιτισμού.

Τα όπλα, λοιπόν αποτελούν τα «εργαλεία του πολέμου». Τα εργαλεία όμως με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, δεν έχουν την άμεση ιδιότητα της δημιουργίας, όπως έχουν τα κοινά εργαλεία που γνωρίζουμε, αλλά κατέχουν την ιδιότητα της καταστροφής. Στα σωστά χέρια και με την ορθή χρήση τους βοηθούν στην καταστροφή του εισβολέα, του εχθρού- σφετεριστή και γενικότερα στην αντιμετώπιση του «κακού», όποια μορφή και αν αυτό έχει.   

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και πολυχρησιμοποιημένα όπλα στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το σπαθί, του οποίου η προέλευση μας διαφεύγει στις ομίχλες του παρελθόντος. Δεν αρκεί όμως μόνο η πρακτική σημασία που αναμφισβήτητα  έχει το σπαθί. Για να αντιληφθούμε την πραγματική του αξία ως ένα όπλο αρχέτυπο και να διεισδύσουμε στην ουσία του, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στους διάφορους συμβολισμούς που αυτό πήρε μέσα από τους μύθους και τους θρύλους πολλών παραδοσιακών πολιτισμών. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη  και την αξία που δόθηκε στο σπαθί, από αυτούς που είχαν την τιμή και την ευθύνη να το χρησιμοποιήσουν για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών και της Δικαιοσύνης.     

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι το σύμβολο με την παραδοσιακή του έννοια αποτελεί την κρυσταλλοποιημένη μορφή μίας ανώτερης ιδέας. Ένα σύμβολο λοιπόν είναι μία γέφυρα ή έναν αγγελιοφόρο μεταξύ της αντίληψής μας και της ιδέας που αυτό φέρει μέσα του. Μάλιστα, πολλές φορές μας βοηθάει να αντιληφθούμε πολύ περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν την ιδέα από οποιαδήποτε άλλη περιγραφή.

Το σπαθί λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων που φέρει, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο σε πολλούς παραδοσιακούς μύθους. Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει