Οι άνδρες και οι γυναίκες τελικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες

by admin
1,3K views
Οι άνδρες και οι γυναίκες τελικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες

Μέχρι τώρα θεωρούταν κοινωνική προκατάληψη το ότι οι άνδρες μιλούν διαφορετική γλώσσα από τις γυναίκες. Μια πρόσφατη ψυχολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο, απέδειξε ότι τα δύο φύλα χρησιμοποιούν όντως διαφορετικά λεκτικά μοτίβα για να μεταδώσουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους. 

Η έρευνα

Εξετάστηκαν γλωσσικά μοτίβα ανδρών και γυναικών σε προφορικό και γραπτό λόγο. Συγκεκριμένα, το δείγμα πάρθηκε από περισσότερες από 600.000 αναρτήσεις από το Blogger.com. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί εάν οι άνδρες γράφουν με μεγαλύτερη αφαιρετικότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Εξετάστηκαν λέξεις με μεγάλη αφαιρετικότητα (όπως «ηθική») και λέξεις με μικρή αφαιρετικότητα (όπως «τραπέζι»). Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν πολύ συχνότερα την αφαίρεση στο λόγο τους.

Πού οφείλεται η διαφορά λόγου ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το φαινόμενο σχετίζεται με τις δυναμικές της εξουσίας που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Οι άνδρες είχαν περισσότερη κοινωνική επιρροή.  Μία άλλη έρευνα του West Coast University έδειξε ότι τα γλωσσικά μοτίβα μπορούν να αλλάξουν. Αλλάζοντας τις δυναμικές της εξουσίας, οι ερευνητές έκαναν τους συμμετέχοντες που αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη εξουσία να χρησιμοποιούν πιο αφηρημένες έννοιες όταν μιλούν (Πηγή: bigthink.com)

Δείτε περισσότερα για τις σχέσεις:

Η τέχνη της συμβίωσης. Ένας Ινδιάνικος μύθος

Σχέσεις και εγωισμός. Μια διδασκαλία του Κρισναμούρτι

Γιορτάστε την ευτυχία σας μέσα από τις σχέσεις σας

Πώς μετριέται η αγάπη;

Δώδεκα απλές υπενθυμίσεις για να κρατήσετε τη σχέση σας σε καλό δρόμο

 

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει