Ο Δεκάλογος με τις μικρές σου νίκες

by Nikos K
674 views

Σε αυτό το μικρό άρθρο θα ήθελα να σας παρουσιάζω ένα δεκάλογο με μικρές νίκες που μπορούν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε αυτές που μπορούμε και οφείλουμε να κατακτήσουμε:

  • Οι από παλιά ποθημένες νίκες.

Είναι τα όνειρα που έχουμε θρέψει εδώ και πολλά χρόνια, αυτά που μας συνόδευσαν πολλές φορές, ίσως κι απ’ την παιδική μας ηλικία, χωρίς ο χρόνος να καταφέρει να τα σβήσει ή να τους αφαιρέσει αξία.

  • Οι νίκες που κερδίζονται επί της πορείας.

Είναι αυτές που, όταν οι περιστάσεις είναι αναπάντεχες, μας αναγκάζουν να ενεργοποιήσουμε τα καλύτερα από τις ενέργειες, το σθένος και τη φαντασία μας.

  • Οι νίκες πάνω στη δική μας προσωπικότητα.

Καθώς γνωρίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας και μαθαίνουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί του, ξέρουμε πού βρίσκονται τα αδύναμα σημεία μας, σε κάθε επίπεδο. Οφείλουμε να κυριαρχούμε καθημερινά πάνω σε κάποια παρόρμηση, κάποια άτοπη αντίδραση που θα μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, δυσαρεστημένοι με τον εαυτό μας.

  • Οι νίκες σε μια δοκιμασία ή δυσκολία.

Ο καθένας ξέρει ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες που, κάποια στιγμή της ζωής του, αποκτούν το μέγεθος μιας δοκιμασίας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε το πρώτο κρούσμα της δοκιμασίας και να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, τις επόμενες φορές.

  • Οι νίκες πάνω στο φόβο εν γένει.

Φοβόμαστε τα άγνωστα πράγματα ή αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε αλλά που θεωρούμε ότι μας ξεπερνούν. Σ’ αυτήν την περίπτωση πρόκειται να νικήσουμε την άγνοια εν γένει και να τολμήσουμε μ’ «εκείνους τους εχθρούς». Διαβάστε τη συνέχεια στο περιοδικό Φιλοσοφική Λίθος

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει