Ορθή Δράση: ο δρόμος προς την απελευθέρωση

by admin
640 views

Ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην γαλήνη και την αυτοπραγμάτωση;

Ο Κρίσνα, στο Ινδικό Έπος της Μπαγκαβάτ Γκίτα, δίνει την απάντηση, γνωστοποιώντας μας τη διδασκαλία της Ορθής Δράσης:

«…Για τα έργα μόνο να νοιάζεσαι, ποτέ για τους καρπούς τους. Κίνητρό σου να μην είναι ο καρπός του έργου, μα ούτε κι η προσκόλληση σου να είναι στην απραξία. Σταθερός να εκτελείς τα έργα εγκαταλείποντας κάθε προσκόλληση και μένοντας ίδιος και στην επιτυχία και στην αποτυχία…»

Η διδασκαλία αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φιλοσοφικές επαναστάσεις όλων των εποχών. Σύμφωνα με αυτήν, ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθήσει το Δάρμα του, να δράσει όπως ορίζει το Κάρμα, αλλά χωρίς προσκόλληση στα αποτελέσματα, χωρίς να έχει ως κίνητρο τους καρπούς της πράξης του. Να δρα χωρίς να επιδιώκει κέρδος, για το κοινό καλό και όχι για το προσωπικό συμφέρον, με τη συνείδηση του απαλλαγμένη από τις καθημερινές επιτυχίες και αποτυχίες, ανταμοιβές και τιμωρίες. Είναι αυτό που η λαϊκή σοφία ονομάζει «κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό»

Όταν κάποιος δρα με ορθή δράση, τότε μόνο δεν γεννά νέο κάρμα και μπορεί να βαδίζει το δρόμο της αυτοπραγμάτωσης. Οι ιδέες αυτές δεν σχετίζονται με την απλοϊκή αντίληψη ενός προσωπικού θεού που τρέφει μίσος ή συμπάθεια και που θέλει να τιμωρήσει ή να ανταμείψει κάποιον για τις πράξεις του. Πρόκειται για μια επαναστατική φιλοσοφία που θέλει τον άνθρωπο κύριο του εαυτού του και εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνο για τις πράξεις του. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που δημιουργεί μόνος το κάρμα του, βάση της ελεύθερης του βούλησης, συμμετέχοντας βέβαια πάντα στο συμπαντικό σχέδιο.

Ορθή Δράση σημαίνει εργασία, με την πιο υψηλή έννοια του όρου. Εργασία ορμώμενη από αγάπη και καθήκον. Αγάπη για τον συνάνθρωπο και καθήκον που προστάζει η συνείδηση μας. Όταν η εργασία μας είναι μια ανιδιοτελής προσφορά για το γενικό καλό, ένας γενναιόδωρος αλτρουιστικός εθελοντισμός, τότε πρόκειται για μια αρχή απελευθέρωσης. «Η καλύτερη εργασία είναι αυτή που δεν εκμεταλλεύεται τον κόπο και την ενέργεια των άλλων, αλλά θέτει σε λειτουργία τη δική μας ενέργεια και το δικό μας κόπο. Έτσι η δράση μετατρέπεται σε υπηρεσία και αυτός που εργάζεται σε φιλόσοφο». Η δράση μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο σε ένα κάλεσμα στην εξέλιξη.

Η Ορθή Δράση είναι ένα εφαλτήριο μετασχηματισμού των καταστάσεων της ζωής μας. Στόχος της πρέπει να είναι «να μετατρέψουμε αυτή την υλική ζωή σε ειρηνική ζωή, γεμάτη αγάπη, αρμονία, καλοσύνη, μεταφέροντας σε αυτόν τον κόσμο όλες τις ποιότητες και τις ιδιότητες που ανήκουν στο αιώνιο».

«Δεν είναι τα στάσιμα χέρια αυτά που αλλάζουν την πορεία της ιστορίας, σταματούν τον πόνο ή φέρνουν την ευημερία. Μόνο τα χέρια σε δράση μπορούν να κάνουν αυτό το θαύμα» Delia Guzman

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει