Ποια ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία;

Οι μελετητές και οι ερευνητές συμφωνούν για τη χρονιά που ήταν χειρότερη από κάθε άλλη

by admin
800 views

Οι μελετητές και οι ερευνητές συμφωνούν για τη χρονιά που ήταν χειρότερη από κάθε άλλη

Το 2021 έχει ήδη περάσει στην αιωνιότητα. Είναι μια χρονιά που κανείς δεν θα ξεχάσει. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχουν πολλές να διαλέξετε:

Το έτος 1349 ο Μαύρος Θάνατος σκότωσε τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.

Το 1520 η ευλογιά κατέστρεψε την Αμερική και σκότωσε μεταξύ 60 και 90 τοις εκατό των αρχικών κατοίκων των ηπείρων.

Το 1918 η ισπανική γρίπη οδήγησε στο θάνατο πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η άνοδος του Χίτλερ το 1933 θεωρείται συχνά το σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία.

Ωστόσο, οι ιστορικοί είναι ομόφωνοι στην επιλογή τους. Ο τίτλος της χειρότερης χρονιάς στην ιστορία εύκολα απονέμεται στο έτος 536 μ.Χ.

Ο ιστορικός του Μεσαίωνα, Μάικλ ΜακΚόρμικ, έχει δηλώσει ότι «ήταν η αρχή μιας από τις χειρότερες περιόδους για να ζεις, αν όχι η χειρότερη χρονιά». (Science Magazine, Ann Gibbons, 2018).

Η χρονιά ξεκίνησε με μια ανεξήγητη, πυκνή ομίχλη που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο που βύθισε την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας στο σκοτάδι 24 ώρες την ημέρα, για σχεδόν 2 χρόνια.

Κατά συνέπεια, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη ψυχρότερη δεκαετία των τελευταίων 2.000 ετών. Ο λιμός ήταν ασταμάτητος και οι καλλιέργειες απέτυχαν σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Δυστυχώς, το 536 μ.Χ. φαινόταν να είναι μόνο ένα προοίμιο για περαιτέρω δυστυχία. Αυτή η περίοδος ακραίου ψύχους και πείνας προκάλεσε οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη και το 541 μ.Χ. ένα ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης οδήγησε περαιτέρω στο θάνατο σχεδόν 100 εκατομμυρίων ανθρώπων και αφάνισε σχεδόν τη μισή Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Αυτό το μέρος του έκτου αιώνα αναφέρεται ευρέως ως Σκοτεινοί Αιώνες, αλλά η πραγματική πηγή αυτού του σκότους ήταν προηγουμένως άγνωστη στους μελετητές. Πρόσφατα, ερευνητές με επικεφαλής τον McCormick και τον ειδικό στους παγετώνες Paul Mayewski, ανακάλυψαν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία στις αρχές του 536 οδήγησε σε απίστευτα μεγάλες ποσότητες τέφρας που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της υδρογείου, δημιουργώντας την ομίχλη που έριξε τον κόσμο στο σκοτάδι. Αυτή η έκρηξη ήταν τόσο τεράστια που άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα και επηρέασε αρνητικά τα μοντέλα του καιρού και την καλλιέργεια των δημητριακών για τα επόμενα χρόνια.

Ο χαρακτηρισμός κάθε νέου έτους ως «η χειρότερη χρονιά στην ιστορία» έχει γίνει κάτι σαν μόδα αυτές τις μέρες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στο έτος 536 μ.Χ. και να εκτιμήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε που δεν ζήσαμε σε μια εποχή που ο κόσμος ήταν πραγματικά στο σκοτάδι.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει