Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος του άντρα όταν γίνεται πατέρας

by admin
880 views
Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος του άντρα όταν γίνεται πατέρας

Η φύση χρησιμοποιεί τη δική της φιλοσοφία εξέλιξης και η επιστήμη μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Τις πρώτες εβδομάδες της πατρότητας, τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης μειώνονται στον άντρα, ενώ αυξάνονται η οξυτοκίνη, τα οιστρογόνα και η προλακτίνη πράγμα που προωθεί το δέσιμο μεταξύ του πατέρα και του νεογέννητου βρέφους. 

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενός νέου πατέρα είναι οι νέοι νευρώνες που δημιουργούνται, οι οποίοι αποδεδειγμένα συνδέονται με το χρόνο που περνά ο πατέρας με το βρέφος. 

Αυτή η νευρογένεση προκύπτει σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την μακροχρόνια μνήμη και την πλοήγηση. 

Η είσοδος στην πατρότητα δε συνοδεύεται με την ίδια ορμονική, σωματική και συναισθηματική αλλαγή που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και της μητρότητας… αλλά οι αλλαγές που συμβαίνουν στον αντρικό εγκέφαλο κατά την πατρότητα δεν είναι λιγότερο σημαντικές. 

Υψηλή λειτουργία στις συνδέσεις του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία συναισθημάτων  

Σε μία έρευνα του 2014, ερευνητές συνέκριναν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 89 νέους γονείς καθώς παρακολουθούσαν βίντεο των παιδιών τους. Αυτή η έρευνα θα εξέταζε τις μητέρες (οι οποίες ήταν, σ’ αυτήν την περίπτωση, οι βασικοί φροντιστές), τους πατέρες που δούλευαν εκτός σπιτιού αλλά συχνά βοηθούσαν στη φροντίδα του παιδιού και ομοφυλόφιλους πατέρες που μεγάλωναν παιδιά χωρίς τη βοήθεια μιας γυναίκας. 

Και στα τρία γκρουπ, οι εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία συναισθημάτων και την κοινωνική κατανόηση ήταν εξαιρετικά ενεργές. Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις από αυτή την έρευνα είναι ότι οι πατέρες που μεγάλωναν παιδιά χωρίς την παρουσία γυναίκας, επιδείκνυαν σχεδόν πανομοιότυπα μηνύματα στον εγκέφαλο με τις μητέρες. 

Η τεστοστερόνη μειώνεται, τα οιστρογόνα αυξάνονται, και δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα… 

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης (γνωστής ως η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη) και της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) έπεσαν θεαματικά τις πρώτες εβδομάδες της πατρότητας. 

Παρόλο που τα οιστρογόνα θεωρούνται η κατεξοχήν θηλυκή ορμόνη, η οιστραδιόλη (η κύρια μορφή οιστρογόνων) παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανατροφή συμπεριφορών και στην αντρική σεξουαλική λειτουργία. Όταν αυτή η μορφή οιστρογόνου εμφανίζεται στο αντρικό σύστημα, προωθεί μια συμπεριφορά ανατροφής στον πατέρα. 

Η προλακτίνη (γνωστή ως η «ορμόνη της μητέρας», καθώς χρησιμοποιείται από το γυναικείο σύστημα για την παραγωγή γάλακτος θηλασμού), επίσης αναδύεται σε νέους πατέρες. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2002, χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στον αντρικό εγκέφαλο συνδέονται με τη συναισθηματική απόκριση στο κλάμα του βρέφους στους νέους πατέρες.  

Η οξυτοκίνη αναδύεται στις νέες μητέρες, στους νέους πατέρες και στα μωρά- προωθώντας το δέσιμο και την ενσυναίσθηση στην οικογένεια. 

Η οξυτοκίνη, γνωστή ως «η ορμόνη της αγάπης», αυξάνεται επίσης στο αντρικό σύστημα μετά τη γέννηση του παιδιού. Η αύξηση αυτής της ορμόνης δημιουργεί αισθήματα δεσμού, ενσυναίσθησης και αλτρουισμού στο νέο πατέρα.  

Αυτή η έρευνα του 2012 όπου οι πατέρες εισέπνεαν οξυτοκίνη (και ως συνέπεια αυτό αύξανε τα επίπεδα οξυτοκίνης στο αίμα τους) απέδειξε ότι οι νέοι πατέρες που βίωναν αυτές τις αλλαγές σε ορμονικό επίπεδο, ήταν πιο δεμένοι με τα νεογέννητά τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης ότι αυτή η αύξηση οξυτοκίνης είχε επίσης αντίκτυπο στο βρέφος, στο οποίο αυξάνονταν επίσης τα επίπεδα οξυτοκίνης. 

Η νευρογένεση ( η διαδικασία δημιουργίας νέων νευρώνων  στον εγκέφαλο) συμβαίνει σε πατέρες που μένουν κοντά στα παιδιά τους, λέει η επιστήμη. 

Σε μία άλλη έρευνα του 2012, παρατηρήθηκε η νευρογένεση στα αρσενικά ποντίκια λίγες μέρες μετά την γέννηση των μικρών τους. Ωστόσο, αυτή η ώθηση εγκεφαλικών κυττάρων συνέβη μόνο στα ποντίκια που έμεναν στη φωλιά. Άλλα αρσενικά ποντίκια, που απομακρύνθηκαν την ημέρα γέννησης των μικρών τους, δεν έδειξαν γέννηση νέων νευρώνων. 

Όταν οι ερευνητές επέτρεψαν στον πατέρα να είναι κοντά στα μικρά χωρίς σωματική επαφή (τοποθετώντας ένα διαφανές φράγμα μεταξύ τους), δεν παρατηρήθηκαν νέοι νευρώνες- κάτι που απέδειξε ότι ο πατέρας έπρεπε να είναι σωματικά παρών στη φωλιά και να αλληλεπιδρά με τα μικρά του ώστε να περάσει τη διαδικασία της νευρογένεσης. 

Μία από τις καινούργιες ομάδες νευρώνων αναπτύχθηκαν στον «οσφρητικό βολβό» που ευθύνεται για το πώς επεξεργαζόμαστε νέες οσμές και αυτοί οι νέοι νευρώνες συγχρονίζονταν με τη μυρωδιά των νεογνών. 

Ένα άλλο γκρουπ εγκεφαλικών κυττάρων μεγάλωσαν στον ιππόκαμπο, το οποίο είναι το μέρος που σχετίζεται με τη μνήμη και την πλοήγηση. 

Η πατρότητα επίσης προσθέτει περισσότερη λευκή και γκρίζα ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη σύνδεση. 

Μια έρευνα του 2014 μελέτησε 16 νέους μπαμπάδες μεταξύ των 2-4 πρώτων εβδομάδων της πατρότητας και μετά μεταξύ των 12-16 εβδομάδων

Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι όχι μόνο αλλάζουν οι ορμόνες, αλλά παρατηρούνται φυσικές αλλαγές στον αντρικό εγκέφαλο τους πρώτους μήνες της πατρότητας. Ορισμένες περιοχές (τα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη σύνδεση, την ανατροφή και την ενσυναίσθηση) έδειξαν περισσότερη γκρίζα και λευκή ουσία σε μετέπειτα τεστ. 

Αυτή η «διόγκωση» του εγκεφάλου αντικατοπτρίζει μια αναβάθμιση των γονικών ικανοτήτων στους νέους μπαμπάδες. Αυτή η ανατομική αλλαγή στον εγκέφαλο μπορεί να υποστηρίζει την μαθησιακή διαδικασία των νέων μπαμπάδων για πολλούς μήνες.

Είναι συναρπαστικό να ξέρουμε ότι στον εγκέφαλο κάθε νέου πατέρα υπάρχει ένα σύστημα νευρώνων αφιερωμένο στην πατρότητα και υπάρχει μόνο χάρη του παιδιού του.  (Πηγή: bigthink.com , Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Ενσυναίσθηση: βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου

Ηθική νοημοσύνη – Το επίκτητο χάρισμα

Η ιεραρχία των αναγκών του Maslow φανερώνει τη σύγχρονη «Λατρεία του Εγώ»

Πώς να γίνεις καλός ακροατής: Μαθαίνοντας την πιο σημαντική δεξιότητα απ’ όλες

Λες ότι δεν έχεις αρκετή βούληση; Μύθος!

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει