Πώς αντιμετωπίζεις τα λάθη σου

by admin
1,3K views

Η ιστορία αφορά έναν διάσημο ερευνητή.

Ο αρθρογράφος απορούσε για το πώς ο ερευνητής ήταν τόσο δημιουργικός. Ο ερευνητής υποστήριξε ότι η δημιουργικότητά του οφείλεται σε μια εμπειρία που είχε όταν ήταν μικρό παιδί και στο πως χειρίστηκε η μητέρα του.

Όταν ήταν δύο ετών, θυμάται που κάποια μέρα προσπαθούσε να βγάλει από το ψυγείο ένα μπουκάλι γάλα, όταν του γλίστρησε από τα χέρια του και έπεσε στο πάτωμα. Το γάλα χύθηκε σε όλο το πάτωμα.

Όταν ήρθε η μητέρα του στην κουζίνα, δεν του έβαλε τις φωνές, αντιθέτως, του είπε:

-Robert, τι εκπληκτικό και όμορφο χάος δημιούργησες εδώ! Σπάνια βλέπω τόσο μεγάλη λίμνη από γάλα. Θα ήθελες να καθίσεις στο πάτωμα και να παίξεις λίγο μέσα στη λίμνη πριν καθαρίσουμε; Έτσι και έκανε.

Μετά από μερικά λεπτά, η μητέρα του, του είπε:

-Robert, όποτε γίνεται μια ζημιά πρέπει να είσαι σε θέση να την καθαρίσεις μετά και να επαναφέρεις την τάξη. Οπότε πώς θες να καθαρίσεις αυτή την κατάσταση; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σφουγγάρι, μια πετσέτα ή μια σφουγγαρίστρα. Ο Robert προτίμησε το σφουγγάρι και έτσι καθάρισαν μαζί με την μητέρα του.

Αφού καθάρισαν, η μητέρα είπε:

-Εδώ έχουμε ένα αποτυχημένο πείραμα για το πώς μπορείς να μεταφέρεις ένα μεγάλο μπουκάλι γάλα με δύο μικρά χεράκια. Ας πάμε στην αυλή, να γεμίσουμε το μπουκάλι με νερό και να δούμε αν μπορείς να βρεις έναν τρόπο να μεταφέρεις το μπουκάλι χωρίς να σου πέσει.
Το μικρό αγόρι ανακάλυψε ότι αν πιάσει και με τα δύο χέρια, σφιχτά το χερούλι του μπουκαλιού, μπορεί να το μεταφέρει χωρίς να του πέσει. Τι εκπληκτικό μάθημα!

Ο ερευνητής είπε ότι από εκείνη την ημέρα που πήρε αυτό το μάθημα σταμάτησε να φοβάται να κάνει λάθη. Αντιθέτως, έμαθε ότι με το να κάνει λάθη είναι μια εκπληκτική ευκαιρία να μαθαίνει κάτι καινούργιο.

Εξάλλου, αυτή είναι και η έννοια της έρευνας.

*Οι ατέλειες είναι σημαντικές. Όπως και τα λάθη. Γίνεσαι καλύτερος μόνο μέσα από τα λάθη και γίνεσαι πιο αληθινός μόνο μέσα από τις ατέλειες

*Δεν υπάρχουν λάθη ή αποτυχίες, μόνο μαθήματα.

*Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούριο.

*Να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων.

*Μη βρίσκεις λάθη, να βρίσκεις λύσεις.

*Το μεγαλύτερο λάθος, που κάνεις στη ζωή σου, είναι να φοβάσαι να κάνεις λάθη.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει