Πώς να βοηθήσω;

by admin
391 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Όσο φυσικό είναι οι άνθρωποι να έχουν πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, άλλο τόσο φυσική είναι και η τάση τους να αλληλοβοηθιούνται. Και δεν αναφερόμαστε στην μέριμνα του κράτους ή των εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες, αλλά στην αυθόρμητη εκδήλωση στήριξης που παρέχει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλο, χωρίς να είναι η ¨δουλειά¨ του ή να είναι ¨υποχρεωμένος¨. Μια στήριξη που μπορεί να απευθύνεται ακόμα και σε αγνώστους, που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο άνθρωπος είναι προικισμένος από τη φύση του να έχει συναίσθηση του πόνου και της ανάγκης του άλλου ανθρώπου. Μπορεί να μπει στη θέση του, να σκεφτεί πως θα ένοιωθε ο ίδιος αν ήταν σε παρόμοια κατάσταση, να συγκινηθεί και να προβληματιστεί για ένα δυσάρεστο γεγονός που επηρέασε τον συνάνθρωπό του.

Και σήμερα, που η τεχνολογία μας έχει φέρει όλους σε πληροφοριακή επαφή, είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές ηπείρους να αλληλεπιδρούν και να συμπαρίστανται σε μία ανάγκη. Δημιουργούνται αυθόρμητα ή οργανωμένα κινήματα αλληλεγγύης, γίνονται κινήσεις υποστήριξης και διάθεσης αγαθών, μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού για να βοηθήσει σε περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια θεομηνία.

Δεκάδες περιπτώσεις ηρωικού αλτρουισμού φτάνουν στα αυτιά μας, πράξεις ανθρώπων που άφησαν την φαινομενική ασφάλεια της ζωής τους και ρίχτηκαν σε μια περιπέτεια για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους σε καταστάσεις μεγάλης ανάγκης. Αλλά και μικρές και ταπεινές πράξεις στήριξης, που δεν φτάνουν στην επιφάνεια πληροφορίας και παρότι μένουν στην αφάνεια, γίνονται συνέχεια και ανακουφίζουν την ανθρωπότητα, που τόσες ανάγκες έχει.
Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει