Πώς θα έμοιαζες αν ζούσες στην Αρχαία Ελλάδα;

by admin
1,5K views

Μια νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει σε κάποιον να βλέπει την εικόνα του σε διάφορες εποχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μια νέα και μάλλον «αθώα» πτυχή της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης deepfake παρουσιάζει η ιστοσελίδα MyHeritage που προσφέρει στους επισκέπτες της βοήθεια εύρεσης στοιχείων του γενεαλογικού τους δέντρου. H τεχνολογία deepfake δημιουργεί παραποιημένα αλλά άκρως ρεαλιστικά βίντεο στα οποία κάποιος φαίνεται να λέει πράγματα ή να κάνει κινήσεις που δεν έχει πει και κάνει.

Η τεχνολογία αυτή που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία σατυρικών ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα βίντεο γρήγορα απέκτησε κακόβουλη χρήση. Αρχικά άρχισαν να δημιουργούνται βίντεο όπου διάσημοι καλλιτέχνες και γενικά επώνυμοι κάθε χώρου εμφανίζονταν σε πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι μπορεί η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί και για πολιτική προπαγάνδα δείχνοντας πολιτικούς να λένε πράγματα που ουδέποτε είχαν πει δημιουργώντας σύγχυση μέχρι να διαπιστωθεί η αλήθεια.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται και από την τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία για να εμφανίζονται ηθοποιοί να παίζουν κάποιο ρόλο ενώ στην πραγματικότητα τα γυρίσματα έχει κάνει κάποιος κομπάρσος και απλά με τη βοήθεια του deepfake προστίθεται απλά το πρόσωπο του ηθοποιού. Με αυτόν τον τρόπο έγινε μια διαφήμιση με τον Μπρους Γουίλις ο οποίος λόγω της πάθησης από την οποία διαγνώστηκε αδυνατεί πλέον να εργαστεί αλλά στη διαφήμιση φαίνεται ότι παίρνει μέρος αυτός.

Το εργαλείο που δημιούργησε η ιστοσελίδα ονομάζεται «AI Time Machine» και όπως λέει και το όνομα της είναι μια μηχανή του χρόνου τεχνητής νοημοσύνης. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να βάλει μια σημερινή φωτογραφία του στο εργαλείο και να επιλέξει τη χρονική περίοδο που επιθυμεί. Το σύστημα που σύμφωνα με τους δημιουργούς του δημιουργεί «υπερ-ρεαλιστικές εικόνες» θα τον δείξει ως αρχαίο Έλληνα στρατιώτη, ως Ρωμαίο Εκατόνταρχο, ως Βίκινγκ, ως ιππότη του Μεσαίωνα ή αν πρόκειται για γυναίκα ως Αιγύπτια Βασίλισσα, αμαζόνα, ότι άλλο επιθυμεί ο κάθε χρήστης.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ιστοσελίδας πρόκειται για «υπερ-ρεαλιστικές εικόνες» του εαυτού μας σε οποιοδήποτε ιστορικό πλαίσιο. Ο χρήστης του εργαλείου μπορεί φυσικά να τοποθετήσει όχι μόνο δικές του φωτογραφίες αλλά και οποιουδήποτε άλλου επιθυμεί αλλά η ιστοσελίδα αναφέρει ότι καλό θα είναι να υπάρχει συναίνεση αυτού του ατόμου.

Naftemporiki.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει