Πυθαγόρεια Φιλία: Μια ιστορία τιμής και αλληλεγγύης

by admin
333 views

Η φιλία μεταξύ των Πυθαγορείων ήταν πολύ σημαντική. Ήταν ιερή. Κάποια στιγμή είχε φτάσει να αποκαλούνται οι καλοί φίλοι ως πυθαγόρειοι, ενώ δεν είχαν σχέση με την πυθαγορική σχολή.

Μια ιστορία εκείνης της εποχής, δείχνει το πόσο περιβόητη ήταν η πυθαγόρεια φιλία:

Κάποτε ένας Πυθαγόρειος πήγε ένα ταξίδι. Στο δρόμο κουράστηκε και έκατσε σε ένα πανδοχείο για να κοιμηθεί. Όμως τελικά φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της πορείας του αρρώστησε και στο πανδοχείο έκατσε περισσότερες ημέρες από ό,τι υπολόγιζε. Η κατάστασή του όμως δε βελτιωνόταν. Τα χρήματά του τελείωσαν από τις πολλές ημέρες που έκατσε εκεί. 

Ζήτησε συγνώμη από τον πανδοχέα επειδή δεν είχε άλλα χρήματα να του δώσει για την διαμονή και διατροφή του. Ο πανδοχέας όμως ήταν καλός άνθρωπος και συνέχισε να περιποιείται τον ασθενή χωρίς χρήματα. 

Όταν ο Πυθαγόρειος ένιωσε ότι το έφτανε στο τέλος της ζωής του, παρακάλεσε τον πανδοχέα να του φέρει μια ξύλινη λεία επιφάνεια. Πάνω σε αυτήν χάραξε ένα σύμβολο και είπε στον πανδοχέα:

“Σε παρακαλώ, βάλε αυτήν την πινακίδα σε ένα εμφανές σημείο στο πανδοχείο σου. Αν κάποιος περάσει και σε ρωτήσει τι είναι αυτό, εξήγησέ του για εμένα και θα σου δώσει αυτά που σου χρωστάω.”

Ο πανδοχέας δεν ήθελε να ακούσει αυτά τα λόγια από τον άρρωστο, αλλά ο Πυθαγόρειος επέμεινε κι έτσι ο πανδοχέας κρέμασε την πινακίδα του σε έναν τοίχο του πανδοχείου. Μετά από λίγες ημέρες ο Πυθαγόρειος πέθανε και ο πανδοχέας φρόντισε την ταφή του. 

Πέρασαν μήνες και κάποια στιγμή ένας περαστικός παρατηρούσε την πινακίδα του Πυθαγόρειου, με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο πανδοχέας τον πλησίασε και του εξήγησε την ιστορία αυτής της πινακίδας. Προς μεγάλη του έκπληξη, είδε τον περαστικό, να βγάζει ένα πουγκί από μια τσέπη του και να ρωτάει τον πανδοχέα πόσα χρωστούσε ο Πυθαγόρειος που είχε χαράξει το σύμβολο. Αφού το έμαθε, πλήρωσε στον πανδοχέα περισσότερα χρήματα από ό,τι πραγματικά είχε ξοδέψει για τη φροντίδα του φίλου του.

Τόση δυνατή ήταν η έννοια της φιλίας ανάμεσα στους πυθαγόρειους.

Πηγή: nea-acropoli.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει