“Χαστούκισέ την”. Το πείραμα με τα παιδιά που έγινε viral [VIDEO]

Η ψυχολογία του χαστουκιού

by admin
362 views

Η σημασία του όρου τιμωρώ-τιμωρία εντοπίζεται στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα όπου το αρχαίο τιμωρέω-ώ σημαίνει «φρουρώ την τιμή» απέχοντας έτσι από το νόημα που αποδίδεται τη σημερινή εποχή, σύμφωνα με το οποίο η τιμωρία συνεπάγεται εκδίκηση, βία- πειθαναγκασμό και απόπειρα συμμόρφωσης.

Ωστόσο, όπως και αν αναπαρίσταται στο μυαλό ειδικών και αδαών, συγχρόνων και παλαιών, το μέσο της τιμωρίας αν και «αγιάζεται» από πολλούς ως μέθοδος σωφρονισμού, πάταξης της κακής συμπεριφοράς και θεμελίωσης της επιθυμητής, αυτό που πράγματι πετυχαίνει είναι συμπεριφορές φόβου, ενοχής, αμηχανίας, αναστολής, βίας ακόμα και επανάληψη των τιμωρημένων.

Τι μπορεί να πηγαίνει λάθος λοιπόν στην εκτέλεση της διαδεδομένης συνταγής που υπόσχεται αλλαγή της συμπεριφοράς;

Η Ψυχολογία του Χαστουκιού;

Σύμφωνα με ψυχολόγους, το χαστούκι επιβεβαιώνει την ανάγκη κάποιου, να νιώθει ανώτερος και κυρίαρχος, που μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του. Παράλληλα, ο δέκτης της χειροδικίας νιώθει ταπείνωση.

Ο συγγραφέας William Irvine στο βιβλίο του «A Slap in the Face: Why Insults Hurt—And Why They Shouldn’t» (Χαστούκι στο πρόσωπο: Γιατί οι προσβολές πληγώνουν- Και γιατί δεν θα έπρεπε να το κάνουν), αναφέρει ότι, ο άνθρωπος έχει στη φύση του την προσβολή.

«Αρχικά, θέλουν να γίνουν μέλη μιας ομάδας. Όταν τα καταφέρουν, θέλουν να κυριαρχήσουν σε αυτή. Προσπαθούν να ανέβουν κοινωνικά, προσβάλλοντας τους άλλους είτε με άσεμνες χειρονομίες, είτε λεκτικά»,

αναφέρει ο Irvine.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι που μοιράζουν χαστούκια ή σφαλιάρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μορφή βίας, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις και στη ψυχική κατάσταση του δέκτη.

«Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, προκαλεί περαιτέρω βία. Ο δράστης ικανοποιεί την οργή του και τα αρνητικά του συναισθήματα με την χειροδικία. Το πιθανότερο είναι ότι, θέλει να αισθανθεί ξανά αυτή την ικανοποίηση, με αποτέλεσμα να το ξανακάνει»,

αναφέρει ο Αμερικανός ψυχολόγος Seth Meyers.

«Χαστούκισέ την» Ο Ιταλός δημοσιογράφος Luca Lavarone, έκανε κοινωνικό πείραμα, για να δείξει τις αντιδράσεις αγοριών, όταν τους ζητούν να χαστουκίσουν κοπέλες. Ζήτησε από παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, αρχικά να συστηθούν σε ένα όμορφο κορίτσι, να της κάνουν ένα κομπλιμέντο, να την κάνουν να γελάσει και να της τραβήξουν την προσοχή. Το τελευταίο πράγμα που τους ζήτησε, ήταν να την χαστουκίσουν. Τα αγόρια όμως, δεν το έκαναν.

«Είναι κορίτσι», «Δεν θέλω να την βλάψω», «Είμαι κατά της βίας», «Τα κορίτσια δεν πρέπει να τα χτυπάμε ούτε με τριαντάφυλλο», «Είναι βίαιο», «Δεν το κάνω γιατί είμαι άντρας», ήταν οι απαντήσεις των παιδιών. Το video έγινε viral και έδειξε ότι, τα παιδιά είναι κατά της βίας, αν έχουν τα σωστά πρότυπα. Δείτε το viral video με το κοινωνικό πείραμα:…

Όπως λέει η ψυχολόγος Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά σημαντικό ρόλο έχει η στάση των ανδρών μεταξύ τους που πρέπει να αντιδρούν όταν οι υπόλοιποι άντρες δικαιολογούν ή προτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές:

“Ανάμεσα στα πολλά σπουδαία πράγματα που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είπε στη σύντομη ζωή του ήταν “Στο τέλος, αυτό που θα πονέσει περισσότερο δεν είναι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά η σιωπή των φίλων μας.”

Σε τελική ανάλυση, η ευθύνη του να πάρεις θέση σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να βαρύνει τους ενήλικες άνδρες με εξουσία. Η ανδρική κουλτούρα ήταν πάρα πολύ σιωπηλή γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία της βίας των ανδρών κατά των γυναικών και των παιδιών.

Οι άνδρες το χρωστούν στις γυναίκες. Αλλά επίσης το χρωστούν και στους γιους τους. Ελπίζω ότι προχωρώντας μπροστά, άντρες και γυναίκες, με συνεργασία, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αλλαγή και ο μετασχηματισμός θα συμβεί. Ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην έχουν το επίπεδο της τραγωδίας που αντιμετωπίζουμε εμείς καθημερινά.”

Κι αν χρειάζεστε και πιο φιλοσοφικές συμβουλές για το πώς να μάθετε να συγκρατείτε τον θυμό σας και να μην ασκείτε βία, δείτε τις παρακάτω:

Πηγές:
valueforlife.gr
psychiki-ygeia.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει