Σάντρο Μποτιτσέλι – 1482 – Η Άνοιξη

by admin
1,6K views
Σάντρο Μποτιτσέλι – 1482 – Η Άνοιξη

Σάντρο Μποτιτσέλι – 1482 – Πριμαβέρα

Πριμαβέρα σημαίνει Άνοιξη. Και αυτό ακριβώς είναι ο πίνακας. Μια μεγαλειώδης ανοιξιάτικη γιορτή σε ένα ιερό περιβόλι.

Στο κέντρο, απίστευτα κομψή και όμορφη, η ίδια η θεά του Έρωτα, η Αφροδίτη. Μας κοιτά κατευθείαν στα μάτια. Οι άλλες μορφές κάνουν στην άκρη για να μην εμποδίζουν τη θαυμάσια θέα της. Τα φυτά πίσω από τη θεά σα να σχηματίζουν ένα φωτοστέφανο. Σε ένα άλλο πλαίσιο, η γυναίκα αυτή δε θα ήταν η Αφροδίτη. Θα ήταν η Παναγία.

Αριστερά της Αφροδίτης, τρεις αιθέριες υπάρξεις, οι Τρεις Χάριτες: η Αγλαία, η Ευφροσύνη και η Θάλεια. Συμβολίζουν τη χάρη, την ομορφιά και την ανεμελιά.

Στην αριστερή άκρη του πίνακα, ο θεός Ερμής, προσωποποίηση του μήνα Μαΐου. Διώχνει με ένα ραβδί τα σύννεφα για να αλλάξει τον καιρό. Λένε ότι ο πίνακας δείχνει, από τα δεξιά στα αριστερά, τους μήνες της Άνοιξης που περνούν.

Στα δεξιά έχουμε τρεις ακόμη μορφές. Η μια είναι ο Ζέφυρος, ο Θεός του Ανέμου. Απαγάγει τη Χλωρίδα, και φυσά μέσα της την πνοή του. Μπροστά της είναι η Φλόρα, η θεά της Άνοιξης και των

λουλουδιών. Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια γυναίκα με τη Χλωρίδα, που άνθισε μετά την ένωσή της με το Ζέφυρο.

Η Φλόρα κρατά μια αγκαλιά λουλούδια στα ρούχα της. Όλα τα άνθη και τα φυτά του πίνακα έχουν αναγνωριστεί από βοτανολόγους.

Υπάρχει μία ακόμη μορφή: ο τυφλός φτερωτός Έρωτας, γιος της Αφροδίτης. Ετοιμάζεται να χτυπήσει με το βέλος του μία από τις τρεις Χάριτες.

Όλες οι γυναικείες μορφές είναι έγκυες. Η Άνοιξη είναι η έκρηξη της νέας ζωής που ξεπετιέται από το θάνατο.

Οι μορφές είναι ανάλαφρες, εξωπραγματικά κομψές, παραδεισένιες. Μία αληθινή πραγματεία πάνω στην Ομορφιά.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει