Σχολείο: Προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο ή για τη ζωή;

by admin
1,3K views

Μια σύγχρονη τάση της παιδαγωγικής υποστηρίζει ότι δεν αρκεί να διδάσκουμε στα παιδιά πληροφορίες για να αποκτήσουν πτυχία. Πιο σημαντικό είναι να μάθουν πώς να μαθαίνουν.

Ένας από τους κύριους στόχους των σχολείων σήμερα είναι να προετοιμάσουν τα παιδιά για το πανεπιστήμιο, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά γιατί πρέπει να είναι αυτός ο κύριος στόχος του σχολείου; 

Υπάρχει μια σύγχρονη τάση της Παιδαγωγικής που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή οπτικής στην Εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτήν, τα σχολεία πρέπει να βοηθούν τους μαθητές να προετοιμάζονται για τη ζωή, όχι απλά για την ανώτερη εκπαίδευση. 

Είναι προφανές ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση ούτε ταιριάζει ούτε αρέσει σε όλους – ούτε χρειάζεται όλοι να διοχετευτούν σε αυτήν. Επομένως, η διδασκαλία γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται στα πανεπιστήμια δεν είναι χρήσιμη σε όλους τους μαθητές. 

Αντιθέτως, το να εξασκηθούν οι μαθητές στο να εκπαιδεύουν το νου τους και να επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας είναι κάτι που θα χρησιμεύσει ανεξαιρέτως σε όλους.

Σύμφωνα με την Bena Kallick, συγγραφέα, εκπαιδευτικό και ιδρύτρια του Institute for Habits of Mind, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην ανώτερη εκπαίδευση και στον εργασιακό τομέα πρέπει να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική αλλαγή από το Λύκεια. Οι μαθητές πρέπει να είναι ανθρώπινα όντα ικανά να μάθουν. Που γνωρίζουν ποιοι είναι, τι τους ενδιαφέρει. Που ξέρουν ότι τελειώνοντας τη βασική εκπαίδευση υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος επιλογών για να ακολουθήσουν. 

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: https://bigthink.com/future-of-learning/habits-of-mind 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει