ΣΕΝΕΚΑΣ: 5 Συμβουλές για μια Ευτυχισμένη Ζωή

by admin
477 views

ΣΕΝΕΚΑΣ: Για μια ευτυχισμένη ζωή

Όπως λέει ο Σενέκας στο βιβλίο “Για μια ευτυχισμένη ζωή”, όλοι επιθυμούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Όταν όμως πρόκειται να διαγνώσουν τι είναι εκείνο που κάνει τη ζωή ευτυχισμένη, εκεί τυφλώνονται και χάνονται σε φαύλους κύκλους και λαβυρίνθους χωρίς διέξοδο.

Για τον Σενέκα η μόνη ευτυχισμένη ζωή είναι η ζωή γεμάτη ελευθερία, σταθερό και ανοιχτό νου, υγεία, αρμονία και ομορφιά

Μια ευτυχισμένη ζωή είναι μια ζωή με υψηλές αξίες και με αρετή, που καμία δύναμη δεν θα καταφέρει να τα αποσπάσει και να τα γκρεμίσει, ούτε ο πόνος και η ελπίδα και ούτε και ο φόβος θα μπορούν να τα πλησιάσουν. Η πορεία προς την πραγμάτωση της ευτυχίας δεν είναι ένας περίπατος αλλά μια μάχη, που ξεκινάμε με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη ευθύνη. Μια μάχη ενάντια στην αγριότητα, τον εγωισμό και την άγνοια. 

Και για να γίνουν αυτά θα πρέπει πρώτα από όλα να αναζητήσουμε την πραγματική μας φύση και να ζήσουμε σύμφωνα με τους νόμους της, επειδή ευτυχισμένη είναι αυτή η ζωή, η εναρμονισμένη με τη φύση της. Και είτε η φύση του ανθρώπου είναι να είναι ένα έξυπνο ζώο, είτε να είναι μια ψυχή που αναζητά ιδανικά, αιώνιες αξίες και αρετές. Ανάλογα με την απάντηση που θα δώσουμε, θα είναι και η πορεία μας προς μια ευτυχισμένη ζωή ή προς μια ζωή ενός σκλάβου στις εσωτερικές και εξωτερικές εξαρτήσεις.

Ποιες είναι οι συμβουλές του για να ζήσουμε αυτήν την ευτυχισμένη ζωή

1η συμβουλή: Να βρούμε ένα ζωντανό παράδειγμα για να ακολουθήσουμε.

Να βρούμε πρώτα έναν έμπειρο οδηγό που κατάφερε να φτάσει στον στόχο ακριβώς που θέλουμε και εμείς και να τον συμβουλευτούμε. Ένας ή περισσότεροι τέτοιοι οδηγοί θα είναι χρήσιμοι επειδή θα μας βοηθήσουν να βρούμε καλύτερα τον δρόμο και να αποφύγουμε τα εμπόδια.

2η συμβουλή: Να έχουμε έναν υγιή νου που να αναζητά την αλήθεια.

Να έχουμε έναν υγιή νου κι ακόμη θαρραλέο και ενεργητικό, προσεκτικό στις ανάγκες του σώματος αλλά χωρίς άγχος. Να εξετάσουμε με αυτόν τον νου, όλα όσα υπάρχουν στη ζωή μας χωρίς πάθος και χωρίς το φόβο της απώλειας κάποιων από αυτά που έχουμε.

3η συμβουλή: Να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας.

Να δούμε προσεκτικά ποιες είναι αυτές οι εσωτερικές ή εξωτερικές καταστάσεις που περιορίζουν την ελευθερία μας και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα αφαιρέσουμε ως εμπόδια. Επιδιώξεις, επιθυμίες, απολαύσεις, φόβοι, σχέσεις, πράγματα: όλα όσα στέκουν ανάμεσα σε εμάς και τον στόχο μας πρέπει να τα κάνουμε στην άκρη.

4ο βήμα: Να είμαστε ελεύθεροι από την εξωτερική αναγνώριση

Να μην ακολουθήσουμε σαν πρόβατα το κοπάδι της κοινής γνώμης που βαδίζει πάντα στα τυφλά και παρασύρεται από αυτό που θέλουν οι “πολλοί”. Οι “πολλοί” σχεδόν πάντα βαδίζουν ασυνείδητα, παρασυρόμενοι είτε από τον φόβο είτε από βολικές υποσχέσεις. Όπως λέει ο Σενέκας:

“Τα ανθρώπινα δεν είναι τόσο άψογα διευθετημένα, ώστε τα καλύτερα πράγματα να αρέσουν στην πλειοψηφία. Ο όχλος είναι η πιστοποίηση της χειρότερης επιλογής.” 

Να μην αναζητούμε την επίδειξη και την αναγνώριση των άλλων.

“Όσα έλκουν την προσοχή των ανθρώπων, όλα εκείνα που μπροστά τους οι άνθρωποι σταματούν, εκείνα που δείχνουν ο ένας στον άλλο με θαυμασμό, εξωτερικά αστράφτουν, το εσωτερικό τους όμως είναι απαίσιο”,

λέει ο Σενέκας.

5ο βήμα: Να είμαστε πέρα από το εξωτερικό καλό και κακό.

Τίποτε στην πορεία μας να μην το θεωρούμε από μόνο του καλό ή καλό παρά μόνο σε σχέση με τον στόχο μας. Αν στην πορεία μας προς μια ευτυχισμένη ζωή, προκύψει με φυσικό τρόπο μια απόλαυση, χρήματα ή επιβραβεύσεις, καλοδεχούμενα ας είναι. Καλοδεχούμενα όμως και ο πόνος και η κατακραυγή και η απόρριψη των άλλων που μπορούν να εμφανιστούν προσπαθώντας να προχωρήσουμε σωστά. 

Η ηδονή και η οδύνη εφόσον είναι κάτω από τον έλεγχο του νου μας και δεν γίνονται εμπόδιο στην αξιοπρέπειά μας, είναι φυσικές συνέπειες στην πορεία της ζωής και όχι οι αφέντες μας.

Πηγή: nea-acropoli.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει