Σόλωνας: Μαθήματα ζωής από τους 7 σοφούς [ΒΙΝΤΕΟ]

by admin
1,1K views

Νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής. Το 594 π.Χ. έγινε άρχοντας με απεριόριστες εξουσίες να θεραπεύσει κοινωνικές πληγές στην Αθήνα.

 Κυριότερο νομοθέτημα του είναι η «σεισάχθεια» δηλαδή το ξαλάφρωμα των χρεών που βάραιναν τον λαό, την άρση των υποθηκών πάνω σε κτήματα και σώματα.Ελευθέρωσε τους δούλους για χρέη και απαγόρευσε την δουλεία  της οικογένειάς του οφειλέτη.

Ο Σόλων για να μην αναγκασθεί από τους Αθηναίους να αλλάξει τίποτα από τους νόμους του έφυγε για 10 χρόνια στο εξωτερικό.

Kατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων της αυτοεξορίας του επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και το βασιλιά των Σάρδεων Κροίσο, ο οποίος τον ρώτησε αν γνώριζε κανέναν άνθρωπο πιο ευτυχισμένο από αυτόν. 

Ο Σόλων του ανέφερε τρεις περιπτώσεις ευτυχισμένων ανθρώπων και τον συμβούλεψε με το γνωστό: “Μηδένα προ του τέλους μακάριζε” – “Kανένα μη θεωρείς ευτυχισμένο αν πρώτα δε δεις το τέλος του”. 

Όταν ξαναγύρισε στην Αθήνα, τη βρήκε σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στα δικά του νομοθετικά μέτρα και πέθανε το 560 π.Χ ευτυχισμένος σε βαθιά γεράματα.

Οι Ρωμαίοι έστειλαν επιτροπή στην Αθήνα και πήραν αυτούσια την νομοθεσία του Σόλωνος προσθέτοντας και αφαιρώντας έφτιαξαν την Δωδεκάδελτο – το Ρωμαϊκό. δίκαιο και εφαρμόστηκε ξανά  στον Ελληνικό χώρο – σαν Ρωμαϊκό όταν κατακτήθηκε η Ελλάδα από τους Ρωμαίους 146 π.Χ., και ίσχυσε. μέχρι το 1950 που τέθηκε σε ισχύ ο Αστικός Κώδικας.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει