Τα 6 στάδια που περνάμε για να βρούμε τον σκοπό μας

by admin
7,7K views
Οι συνήθειες που βλάπτουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου

Το 1949, ο καθηγητής Joseph Campbell εξέδωσε ένα βιβλίο στο οποίο αναφερόταν σε ένα παγκόσμιο μύθο, που σε όλες τις κουλτούρες, ξεπέρασε όλους τους άλλους μύθους:

Την ιστορία του Ήρωα

Σε αυτή την ιστορία, ο ήρωας λαβαίνει μια κλήση για να εξερευνήσει τα μυστήρια της ζωής, σε μια επικίνδυνη αναζήτηση της αλήθειας και αν και υπάρχουν πολλά μέρη τα οποία θα επισκεφτεί ο ήρωας, ωστόσο, η βασική ιστορία είναι αυτή:

Ο ήρωας καλείται να δράσει, πηγαίνει σε μια περιπέτεια και μετά από τις πολλές φορές που θα συναντηθεί με το θάνατο, επιστρέφει στο σπίτι του με σοφία, γνώση και ειρήνη μέσα του.

Και αυτή, στον πυρήνα της, είναι η ιστορία της ζωής μας. Μπορεί τα ταξίδια μας να μην είναι πάντα σε κάποιες σκοτεινές θάλασσες αλλά συχνά, βρίσκονται στα σκοτεινά βάθη της ψυχής μας. Και είμαστε – πάντα – ο δικός μας ήρωας.

Όλοι μας έχουμε νιώσει μια κλήση σε κάποιο σημείο της ζωής μας και αυτό, μας άφησε ένα σημάδι που έπρεπε να επανεξετάσουμε.

Το κάλεσμα μας γεμίζει με αίσθημα σκοπιμότητας, μας συνδέει με ένα αυθεντικό μέρος του χαρακτήρα μας και μας εμπνέει να αναλάβουμε κινδύνους και ρίσκα.

Είναι ένα όμορφο πράγμα. Ωστόσο, πολλές φορές, αφήνουμε αυτή την κλήση για αργότερα καθώς μαθαίνουμε από μικρή ηλικία, να αναζητούμε ασφαλέστερες και πιο αποδεκτές επιλογές.

Όμως, όσο μακριά από αυτό κινούμαστε, η κλήση μας μας βρίσκει και πάλι και μάλιστα η «φωνή» της γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.

Υπάρχουν έξι σημαντικές φάσεις στο μύθο του Campbell για τις φάσεις των ηρώων και υπάρχει και συγκεκριμένη τροχιά: πριν αποφοιτήσετε από τη μια φάση για να πάτε στην άλλη, πρέπει να την ολοκληρώσετε ψυχολογικά μέσα σας. Και αυτό είναι σαν να ανεβαίνετε απότομες, ολισθηρές σκάλες, από τις οποίες είναι εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας και να πέσετε πίσω.

Οι έξι φάσεις

1.Η Κλήση στην Περιπέτεια: λαχτάρα, γνώση και επιθυμία για αλλαγή

Θέλεις να κάνεις κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό αλλά διστάζεις. Μπορεί να επιθυμείς να γίνεις ηθοποιός ή αστρολόγος ή ψυχολόγος. Μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος ζωής, φιλικός προς το περιβάλλον ή να έχεις μια πνευματική ή σεξουαλική αφύπνιση. Ό,τι κι αν είναι, αισθάνεστε ότι ο δρόμος αυτός είναι σωστός, φυσικός, ζωτικής σημασίας. Και δεν θέλετε να καθίσετε με τα χέρια σταυρωμένα. Είναι ο υψηλότερος και πιο αυθεντικός εαυτός σας που σας καλεί προς αυτή τη νέα περιπέτεια.

2.Mentorship: Προθυμία μάθησης

Μόλις δεσμευθείτε να εξερευνήσετε έναν νέο τρόπο ζωής, χρειάζεστε καθοδήγηση και γνώσεις για να πραγματοποιήσετε την αλλαγή. Ο μέντοράς σας μπορεί να έρθει με μια από τις πολλές μορφές: Ίσως το βιβλίο που διαβάζετε αλλάζει τη ζωή σας ή θα μπορούσε να είναι ο καθηγητής στην τάξη της γιόγκα το πρωί της Τετάρτης ή μπορεί να είναι ο θεραπευτής σας, ένας σοφός φίλος ή η γιαγιά σας.

3.Η κοιλιά της φάλαινας: ψυχολογικός θάνατος και αναγέννηση

Όταν αισθάνεστε ότι ο κόσμος σας καταρρέει και τίποτα δεν έχει νόημα πια, μπαίνετε στη λεγόμενη κοιλιά της φάλαινας. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θάνατο παλιών πεποιθήσεων, αρνητικών προτύπων σκέψης και ξεπερασμένων ιδεών. Βρίσκεστε σε ένα στροβιλισμό ενθουσιασμού, όπου από τη μια περιμένετε κάτι φανταστικό και από την άλλη, θλίβεστε για την απώλεια της παλιάς ζωής σας. Ίσως να αισθάνεστε κάπως γυμνός. Αλλά κάτι μέσα σας επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος θα περάσει και όταν η φάλαινα ανοίξει το στόμα της, θα βγείτε σε ένα νησί που δεν έχετε δει ποτέ πριν. Ένας νέος κόσμος είναι ανοιχτός για εσάς.

4. Δοκιμές και πειρασμοί

Αυτό συμβαίνει όταν χάσετε τη δουλειά σας, σπάσει η καρδιά σας, περάσετε από ένα διαζύγιο και περατώσετε τη λύπη σας για τον εαυτό σας. Είστε, με τις νέες σας αξίες, μια καλύτερη, πιο αληθινή εκδοχή του εαυτού σας, αλλά αυτή η φάση σας θυμίζει ότι είστε ακόμα άνθρωπος. Εξακολουθείτε να κάνετε λάθη. Και το ερώτημα γίνεται: Προς τα πού πηγαίνετε;

Καλείστε να πάρετε πολλές αποφάσεις σε αυτή τη φάση, που σας προκαλούν να κάνετε το σωστό. Και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν όλα φαίνονται να καταρρέουν. Πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα νέα δυνατά σημεία και τις αξίες σας, αντί να επιστρέφετε στα παλιά, εάν πρόκειται να τα καταφέρετε με αυτή τη φάση.

5. Συγχώρεση, παράδοση και μάθηση για αγάπη

Η ενέργεια που στέλνουμε στο σύμπαν είναι η ενέργεια που προσελκύουμε στη ζωή μας. Η μεταφορά θυμού και δυσαρέσκειας δεν μας φέρνει τίποτα παρά απογοήτευση και θλίψη. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε πίσω τα αρνητικά συναισθήματα. Μόλις αρχίσετε να συγχωρείτε, εύκολα και τακτικά, το φράγμα θα σπάσει. Θα θελήσετε να τους συγχωρήσετε όλους. Όλη την ώρα. Συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας. Και όταν επιτύχετε σεβασμό και θαυμασμό για κάθε μέρους του εαυτού σας, θα μεταμορφωθεί ολόκληρη η οπτική σας για τον κόσμο.

Μόλις γεμίσουμε με αγάπη και συγχώρεση, μπορούμε να αρχίσουμε να αγαπάμε τους άλλους. Σε αυτή τη φάση, βρίσκουμε συχνά αληθινή και διαρκή αγάπη με έναν συνεργάτη που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και βρίσκεται στο ίδιο δρόμο.

6.Διαφωτισμός: απόσπαση από αρνητικά συναισθήματα

Σε αυτή τη φάση, είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή και δεν αναλωνόμαστε πλέον από τα λάθη του παρελθόντος και δεν έχουμε εμμονή με το μέλλον. Το άγχος του μέλλοντος έχει αντικατασταθεί με έναν ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της ζωής. Μπορούμε πλέον, να βιώνουμε την ευχαρίστηση απλά, να είμαστε.
Δεν τροφοδοτούμε πλέον την αρνητικότητα και έτσι, υποχωρεί. Την αντικαθιστούμε με μια θετική και γνήσια στάση αγάπης προς τους άλλους.

Τελικά, αισθανόμαστε ελεύθεροι. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος ζωής. Είναι αυτό που θέλει η ψυχή μας για εμάς. Είναι ο τρόπος με τον οποίο βιώναμε στον κόσμο ως βρέφη, με εμπιστοσύνη, αγάπη, ενθουσιασμό. Αυτή η αίσθηση του διαφωτισμού είναι το πιο θαυμάσιο δώρο της καθαρής ψυχής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος.

Δείτε σε ποιο σημείο του ταξιδιού του ήρωα βρίσκεστε.

Θυμηθείτε: Για να μετακινηθείτε από τη μια φάση στην άλλη, πρέπει να είστε έτοιμοι. Και αυτό απαιτεί υπομονή, αποφασιστικότητα και θέληση. Όμως, η διαφώτιση είναι δυνατή και βρίσκεται εκεί έξω και σας περιμένει.

Από τον ψυχολόγο Carder Stout PhD

ΠΗΓΗ: enallaktikiagenda.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει