Τα εμπόδια στη δημιουργική φαντασία

by admin
779 views
ΤΕΣΤ: Πόσο ισχυρή είναι η φαντασία σας και τι σημαίνει για εσάς;

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η Δημιουργική Φαντασία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο συγκεκριμένο υλικό κόσμο και τον αφηρημένο νοητικό. Δουλεύει με εικόνες και σύμβολα, που είναι ενδιάμεσα μεταξύ των φυσικών αντικειμένων και του Κόσμου των Ιδεών.

Η Φαντασία ανήκει στο ανώτερο επίπεδο του Κόσμου της Ψυχής. Είναι πολύ σημαντική για το μαθητή και κλειδί για την αληθινή ανανέωση, την ανάπτυξη της εσωτερικής ζωής και εν τέλει για την ίδια την πνευματική εξέλιξη.

Έχει διπλή φύση, γιατί από τη μια πλευρά «ενσαρκώνει» τις αφηρημένες ιδέες ενώ από την άλλη «κάνει πιο λεπτά και αφηρημένα» τα υλικά αντικείμενα και τα μεταμορφώνει σε εικόνες και σύμβολα. Γι’ αυτό είναι το πιο κατάλληλο όργανο για μεταμόρφωση και ανανέωση.

Ας δούμε τώρα δέκα από τα βασικά εμπόδια που δεν μας αφήνουν να αναπτύξουμε τη δημιουργική φαντασία και μας βυθίζουν σε ονειροπολήσεις και φαντασιοπληξίες, οι οποίες μας απομακρύνουν από την πραγματικότητα φτιάχνοντας μια ψεύτικη εικόνα.

  1. Έλλειψη αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Αυτό οδηγεί σε μια αρνητική αντίδραση απέναντι στα προβλήματα και μια ισχυρή τάση να ρίχνουμε το φταίξιμο στις εξωτερικές συνθήκες ή στους άλλους. Δημιουργείται έτσι ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, που προκαλεί μπλοκάρισμα της ικανότητας να εκφράσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και την ικανότητα διάκρισης.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει