Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ταλέντα. Κάποιοι έχουν μαθηματική κλίση, άλλοι μουσική, χορευτική ή καλλιτεχνική. Τι γίνεται όμως αν δεν εντοπίζεις κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο με το οποίο να σε προίκισε η φύση;
Τα καλά νέα είναι ότι η δημιουργικότητα καλλιεργείται.
Δημιουργικός γίνεσαι όταν σκέφτεσαι μια ιδέα καινοτόμα. Κάτι που να μπορεί να εφαρμοστεί και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα. Η φαντασία συνδέει μεταξύ τους κομμάτια που ποτέ ξανά δεν έχει συνδέσει κανείς. Το έμφυτο ταλέντο σίγουρα βοηθάει στη δημιουργικότητα, αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Η δημιουργικότητα μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή της μέρας. Μπορεί να είναι το να αυτοσχεδιάσουμε με ό,τι υλικά έχει το ψυγείο και να φτιάξουμε μια καινούργια συνταγή. Ή, το να σκεφτούμε μια εναλλακτική διαδρομή για να γλιτώσουμε την κίνηση με το αυτοκίνητο. Ή, το να φτιάξουμε ένα έργο τέχνης χρησιμοποιώντας ανορθόδοξα υλικά.
Τι χρειάζεται για να γίνω δημιουργικός;
Σύμφωνα με μια ομάδα Ολλανδών ψυχολόγων, δύο πράγματα χρειάζονται για να γίνεις δημιουργικός. Το πρώτο είναι να είσαι ευέλικτος γνωστικά. Αυτό σημαίνει να μεταβαίνει ο νους γρήγορα από τη μια έννοια στην άλλη. Έτσι, σε λίγο χρόνο να μπορεί να επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η γνωστική επιμονή. Δηλαδή, η επιμονή στο να επιλύσουμε ένα πρόβλημα, μέχρι να βρούμε μια πρακτική λύση για αυτό.
Πώς καλλιεργώ τη δημιουργικότητα;
Οι έρευνες δείχνουν δυο εντελώς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους γίνεσαι πιο δημιουργικός.
Ο πρώτος είναι να ασχολείσαι με κάτι που απαιτεί φαντασία. Όταν, για παράδειγμα, φτιάχνεις ένα έργο τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά, καλλιεργείς τη φαντασία και σε άλλους τομείς της ζωής σου. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο διαλογισμός. Όταν διαλογίζεσαι, αναγκάζεις το νου για λίγο να σκεφτεί με συγκεκριμένο τρόπο κι όχι άτακτα. Έτσι, όταν χρειαστεί να λύσει ένα πρόβλημα, θα είναι εκπαιδευμένος να εστιάζει στη λύση. (Πηγή: bigthink.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophuyreturns.gr)
Δείτε επίσης:
Γιατί το παιχνίδι είναι το κλειδί στην δημιουργικότητα και παραγωγικότητα
H δημιουργικότητα ως αντίδοτο στον φόβο του θανάτου
ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ