Τεστ Ιδιοσυγκρασιών: Το Πορτραίτο του Αρχιστράτηγου ή Στρατάρχη (ENTJ)

Οι 16 ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ

by admin
311 views

Το Πορτραίτο του Αρχιστράτηγου ή Στρατάρχη (ENTJ)

Από τις τέσσερις όψεις της στρατηγικής ανάλυσης και προσδιορισμού είναι ο αρχηγικός κι ο σχετικά οργανωτικός ρόλος που φτάνει στην ανώτατή του ανάπτυξη στους ENTJ. Καθώς το είδος αυτού του ρόλου απαιτεί εμπειρία, κάποια ενδεχόμενη οργάνωση είναι απαραίτητη, έτσι ώστε η δεύτερη προσαρμογή της διάνοιας των ENTJ  είναι τα επινοητικά ενδεχόμενα σχέδια.

Η δομική και λειτουργική μηχανική, αν και οι ENTJ είναι έμπειροι σε κάποιο βαθμό στα θέματα των οργανωτικών επιχειρήσεων, τείνει να μην είναι σχεδόν εξίσου καλά ανεπτυγμένη και γίνεται σύντομα ξεπερασμένη από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ικανότητες στην οργάνωση. Αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι οποιοδήποτε είδος στρατηγικής άσκησης τείνει να φέρνει προστιθέμενη δύναμη στην μηχανική ως επίσης και στις οργανωτικές ικανότητες.

Καθώς οι οργανωτικές ικανότητες των ENTJ αυξάνουν, τόσο, η επιθυμία τους να κάνουν τους άλλους να γνωρίσουν οτιδήποτε έχει γίνει από τις οργανωτικές τους προσπάθειες. Έτσι τείνουν να παίρνουν έναν καθοδηγητικό ρόλο στις κοινωνικές τους συναλλαγές. Από την άλλη έχουν όλο και λιγότερη επιθυμία, αν είχαν οποιαδήποτε κάποτε, να πληροφορήσουν τους άλλους.

Μόλις και μετά βίας 2% του συνολικού πληθυσμού, οι ENTJ είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τους άλλους, και από μία μικρή ηλικία μπορούν να παρατηρηθούν ότι παίρνουν τον  έλεγχο των ομάδων. Σε μερικές περιπτώσεις, οι ENTJ απλά βρίσκουν τους εαυτούς τους να δίνουν εντολές σε ομάδες, και αναρωτιούνται πώς συμβαίνει αυτό. Αλλά ο λόγος είναι ότι οι ENTJ έχουν μία ισχυρή φυσική παρόρμηση να δώσουν την δομή και την κατεύθυνση οπουδήποτε βρίσκονται – να τιθασεύσουν ανθρώπους στο πεδίο της μάχης και να τους κατευθύνουν να επιτύχουν τους μακρινούς στόχους. Αυτοί μοιάζουν τους ESTJ στην τάση τους να φτιάξουν τα πλάνα για μία αποστολή , μία επιχείρηση, ή μία οργάνωση, αλλά οι ENTJ αναζητούν περισσότερο την τακτική και τους στόχους παρά  τους κανονισμούς και τις διαδικασίες.

Δεν μπορούν να μην ιδρύουν οργανώσεις, και δεν μπορούν να μην πιέζουν για την εκτέλεση των σκοπών τους. Όταν ελέγχουν μία οργάνωση, είτε στον στρατό, στην εργασία, στην εκπαίδευση, ή στην κυβέρνηση, οι ENTJ περισσότερο από κάθε άλλο τύπο επιθυμούν (και γενικά έχουν την επιδεξιότητα) να φαντάζονται προς τα πού πηγαίνει ο οργανισμός, και φαίνονται ικανοί να περάσουν αυτήν την σύλληψή τους στους άλλους. Οι οργανωτικές και συνεργατικές τους ικανότητες τείνουν να είναι πολύ ανεπτυγμένες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα να είναι καλοί στην συστηματοποίηση, στην διάταξη, στις προτεραιότητες, στην γενίκευση, στην συγκεφαλαίωση, στην αρχηγική μαρτυρία και στην απόδειξη των ιδεών τους. Η δυνατότητά τους να οργανώνουν, όμως, μπορεί να είναι περισσότερο ανεπτυγμένη από την δυνατότητα τους να αναλύουν, και οι ENTJ αρχηγοί ίσως χρειάζεται να στραφούν προς ENTP ή INTP για να τους παρέχουν αυτό το είδος του μέσου.

Οι ENTJ θα ανταποκριθούν θερμά στα πόστα των υπευθυνοτήτων τους, και θα απολαμβάνουν να είναι διοικητικοί. Είναι ακούραστοι στην αφοσίωσή τους στις εργασίες τους και μπορούν πολύ εύκολα να θυσιάσουν άλλα πεδία της ζωής χάριν της εργασίας τους. Εντυπωσιακοί διαχειριστές σε οποιοδήποτε πεδίο – ιατρική, νόμος, εργασία, εκπαίδευση, κυβέρνηση, στρατός – οι ENTJ οργανώνουν τις ομάδες τους μέσα σε ομαλότητα – σε λειτουργικά συστήματα και σε προγραμματισμό προόδου, κρατώντας και τα δύο χαμηλά – διάρκεια και μέγεθος. Για τους ENTJ πρέπει πάντα να υπάρχει στόχος – άμεσος λόγος για να κάνουν οτιδήποτε, και τα συναισθήματα των ανθρώπων συνήθως δεν είναι επαρκής λόγος.

Προτιμούν οι αποφάσεις να βασίζονται σε απρόσωπα δεδομένα, θέλουν να εργαστούν με κατανόηση – μέσα από πλάνα, σα να χρησιμοποιούν μηχανικές εφαρμογές – και περιμένουν από  τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Σκοπεύουν πάντα στην ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας,  της σπατάλης, και της άσκοπης σύγχυσης στον χώρο της εργασίας, και είναι πρόθυμοι να απολύσουν τους υφισταμένους τους οι οποίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν και οι ENTJ είναι ανεκτικοί για έναρξη διαδικασιών, μπορούν και θα εγκαταλείψουν οποιαδήποτε διαδικασία όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματικοί στην εκπλήρωση των στόχων τους. Οι ENTJ φέρνουν στο φως και απορρίπτουν αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα και χάνουν την υπομονή τους με την επανάληψη του λάθους.

Αν δεν έχεις κάνει το τεστ μπορείς να το κάνεις ΕΔΩ

Μάθε περισσότερα για τις 16 ιδιοσυγκρασίες ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει