Τεστ Ιδιοσυγκρασιών: Το Πορτραίτο του Επιτελικού (INTJ)

Οι 16 ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ

by admin
574 views

Το Πορτραίτο του Επιτελικού (INTJ)

Από τις τέσσερις όψεις της στρατηγικής ανάλυσης και προσδιορισμού, είναι η προγραμματική αντιμετώπιση των απροόπτων ή ο συνεπαγόμενος οργανωτικός ρόλος που φτάνει στην ανώτατη ανάπτυξη στους INTJ. Ο απαιτούμενος σχεδιασμός των απροόπτων  δεν είναι μία πληροφοριακή δραστηριότητα, μάλλον είναι καθοδηγητική στην οποία ο προγραμματιστής λέει σε άλλους τι να κάνουν και σε τι είναι ταγμένοι. Όπως οι οργανωτικές ικανότητες των INTJ αυξάνουν τόσο η προδιάθεσή τους  να αναλάβουν την αρχηγία συνεχίζει και αυξάνεται.

Είναι λόγω των επιδεξιοτήτων τους που οι INTJ διαφέρουν από τους άλλους NT, ενώ στα περισσότερα χαρακτηριστικά τους είναι ακριβώς όπως και οι άλλοι. Ωστόσο υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που τους αφήνει έξω από τους άλλους ΝΤ: αυτοί τείνουν να έχουν περισσότερο αυτοπεποίθηση από τους υπόλοιπους,  έχοντας για δυσνόητους λόγους, ανεπτυγμένη μία ισχυρή θέληση. Αυτοί είναι μάλλον σπάνιοι, βρισκόμενοι σε όχι περισσότερο από το 1% του πληθυσμού. Όντας πολύ διακριτικοί, οι αποφάσεις έρχονται πολύ φυσικά σε αυτούς.  Πράγματι δύσκολα μπορούν να χαλαρώσουν έως ότου τα πράγματα να έχουν τακτοποιηθεί, αποφασιστεί, και αξιολογηθεί.  Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ικανοί  να διατυπώνουν λογικές συνάφειες και περιεκτικά πλάνα για απρόοπτα ενδεχόμενα.

Οι INTJ θα υιοθετήσουν ιδέες μόνο αν αυτές είναι χρήσιμες, που είναι σα να λέμε αν αυτές λειτουργούν αποδοτικά για να εκπληρώσουν τους καθορισμένους σκοπούς των INTJ. Φυσικοί ηγέτες, οι INTJ  δεν είναι καθόλου ανυπόμονοι  να πάρουν διαταγή για σχέδια ή ομάδες, προτιμώντας να μείνουν στο περιθώριο μέχρις ότου άλλοι επιδείξουν την αδυναμία τους να διοικήσουν. Όποτε όμως γίνει αυτό, οι INTJ είναι οι ανώτατοι πραγματιστές, βλέποντας την πραγματικότητα ως ένα σοβαρό τεστ για να βελτιώσουν τις στρατηγικές για την επιτέλεση των σκοπών τους – για κατευθυνόμενη δράση.

Κατά μία έννοια, οι INTJ προσεγγίζουν την πραγματικότητα σαν να ήταν μία γιγαντιαία σκακιέρα, πάντοτε αναζητώντας στρατηγικές που απαιτούν υψηλή αποφασιστικότητα, και πάντα επινοώντας σχεδιασμούς για απρόοπτα στην περίπτωση λάθους ή κακής τύχης, ποτέ αδιάλλακτοι, αλλά αρκετά εύπλαστοι ώστε να μπορούν να αλλάξουν, να βελτιωθούν, να εκσυγχρονιστούν.

Στην διαδρομή τους για αποτελεσματική δράση, οι INTJ είναι οι πιο ανοιχτόμυαλοι από όλους τους τύπους. Καμία ιδέα δεν είναι πολύ μακριά αν είναι χρήσιμη. Οι INTJ είναι φυσικοί παραγωγοί ιδεών, πάντα ανοιχτοί σε νέες σκέψεις και, πραγματικά, αγωνιζόμενοι αναζητώντας αυτές. Είναι επίσης έτοιμοι  για συμπεράσματα εφαρμοζόμενα σε νέες ιδέες ή θέσεις.  Θεωρίες οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν πολύ γρήγορα απορρίπτονται από τους INTJ. Από την άλλη, οι INTJ μπορούν να είναι τελείως ανελέητοι  στην εκτέλεση των αποτελεσματικών ιδεών, λογαριάζοντας, σπανίως, το προσωπικό κόστος σε όρους χρόνου και ενέργειας.

Αν δεν έχεις κάνει το τεστ μπορείς να το κάνεις ΕΔΩ

Μάθε περισσότερα για τις 16 ιδιοσυγκρασίες ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει