Τεστ Ιδιοσυγκρασιών: Το Πορτραίτο του Επιτηρητή (ESTJ)

Οι 16 ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ

by admin
476 views

Το Πορτραίτο του Επιτηρητή (ESTJ)

Οι ESTJ που αποκαλούνται Επιτηρητές δεν είναι μόνο ειδικοί στον λόγο και συνεργατικοί στο να φτάνουν στον στόχο τους αλλά είναι επίσης και καθοδηγητικοί κι εκφραστικοί στις κοινωνικές τους συμπεριφορές – πολύ καθοδηγητικοί και πολύ εκφραστικοί. Οι Επιτηρητές δεν διστάζουν και για παράδειγμα ακόμη να εκφράσουν την γνώμη τους για την απόδοση κάποιου, μπροστά στον ίδιο, ούτε να αποκρύψουν το αίτημά τους για βελτίωση του.

Οι Επιτηρητές βλέπουν τους εαυτούς τους ως υπεύθυνους για να φροντίζουν αυτά που είναι στην επίβλεψή τους και να γίνονται όπως θα έπρεπε. Αισθάνονται υπερήφανοι για την υπευθυνότητά τους και για τις προσπάθειες τους να κάνουν τους άλλους υπεύθυνους. Αντιπροσωπεύοντας το 10-12%  του γενικού πληθυσμού οι ESTJ  μπορούν να βασιστούν στο να κάνουν το καθήκον τους άσχετα με το πόσο δύσκολο είναι, ή τι απαιτείται να θυσιάσουν. Και μπορούν να είναι σκληροί σχετικά με τις παραλείψεις των καθηκόντων από τους άλλους.

Οι Επιτηρητές φυσικά έλκονται προς τον ρόλο του επιτηρητή στις σχέσεις τους με τους άλλους, κι αισθάνονται ειδικά υπεύθυνοι στο να σιγουρεύονται ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται συμμορφούμενοι με τις διαδικασίες και τα πρότυπα της συμπεριφοράς – ή αλλιώς να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Αυτοί θα μπουν μπροστά και θα τονίσουν τα λάθη και τις παραβιάσεις σε οποιονδήποτε περάσει τα όρια. Αισθάνονται υποχρεωμένοι να το κάνουν έτσι, και μερικές φορές εκπλήσσονται όταν οι φταίχτες δεν μοιάζουν ευγνώμονες για τις επιπλήξεις τους.

Οι Επιτηρητές είναι κοινωνικοί με πολιτική σκέψη, και συνήθως υποστηρικτές της κοινότητάς τους. Είναι γενναιόδωροι με τον χρόνο τους και το χρήμα τους, και πολύ συχνά ανήκουν σε μία ομάδα από λέσχες υπηρεσίας, στοές, και συνδέσμους, υποστηρίζοντας αυτούς με μια σταθερή παρουσία, αλλά επίσης παίρνοντας έναν ρόλο αρχηγίας. Πράγματι, οι ομάδες μελών όλων των ειδών έλκουν τους ESTJ σαν μαγνήτες, ίσως επειδή η ιδιότητα του μέλους ικανοποιεί σε κάποιο βαθμό την ανάγκη τους να υπερασπιστούν την σταθερότητα των κοινωνικών θεσμών.

Όπως όλοι οι SJ , οι ESTJ ανησυχούν σε αρκετό βαθμό για την κοινωνική υποβάθμιση, την ηθική παρακμή, τον κλονισμό των προτύπων, το χάσιμο των παραδόσεων, και κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν και να παρατείνουν τους θεσμούς που ενσωματώνουν την κοινωνική τάξη. Οι Επιτηρητές είναι σε τόση αρμονία με τους ιδρυθέντες, καθιερωμένους από τον χρόνο, θεσμούς και τους τρόπους συμπεριφοράς μέσα σε αυτούς τους θεσμούς, που δύσκολα καταλαβαίνουν αυτούς που θα εύχονταν να τους εγκαταλείψουν  ή να τους αλλάξουν ριζικά.

Αν δεν έχεις κάνει το τεστ μπορείς να το κάνεις ΕΔΩ

Μάθε περισσότερα για τις 16 ιδιοσυγκρασίες ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει