Τεστ Ιδιοσυγκρασιών: Το Πορτραίτο του Φρουρού (ISFJ)

Οι 16 ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ

by admin
401 views

Το Πορτραίτο του Φρουρού (ISFJ)

Πέραν του ότι είναι ειδικοί στον λόγο και συνεργατικοί στο να κάνουν τα πράγματα να γίνονται, οι «Φρουροί» είναι επίσης και πληροφοριακοί, διδακτικοί και προσεκτικοί στους κοινωνικούς τους ρόλους. Η δύναμή τους είναι στο να προστατεύουν τους άλλους από το κακό και την απώλεια, τείνουν να εξασκούνται κάνοντας αυτό ακόμη κι από παιδιά.

Η πρωταρχική επιθυμία του Φρουρού  είναι να υπηρετεί και να βοηθά τους άλλους, αλλά εδώ «υπηρεσία» σημαίνει όχι τόσο να προμηθεύει τους άλλους με τα απαραίτητα της ζωής, όπως κάνει ο Προμηθευτής, καθώς προστατεύει τους άλλους από τις παγίδες και τις αδικίες της ζωής. Υπάρχουν, πιθανά, πολλοί Φρουροί στον πληθυσμό, 10%. Αυτό είναι καλό, διότι επαγρυπνούν για να προστατεύουν, και μοιάζουν γεμάτοι στον βαθμό που μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών που είναι στην οικογένειά τους, τον κύκλο των φίλων τους, ή τον χώρο της εργασίας τους.

Επίσης, αποκομίζουν μεγάλη ικανοποίηση περιποιούμενοι τους άλλους, και προσφέρουν την βοήθειά τους ευγενικά. Απολαμβάνουν να βοηθούν τους καταπιεσμένους και μπορούν να χειριστούν την αδυναμία και την φτώχεια στους άλλους καλύτερα από κάθε άλλο τύπο.

Οι Φρουροί αναλαμβάνουν την αποστολή τους, της προστασίας, ήσυχα, σεμνά, και εξαιτίας αυτού οι προσπάθειές τους είναι μερικές φορές όχι πλήρως εκτιμημένες. Δεν είναι τόσο ανοιχτοί και συζητητές όπως οι Προωθητές, εκτός σε στενούς φίλους και συγγενείς. Με αυτούς, όμως, μπορούν να κουβεντιάσουν ακούραστα, και για όσο χρειαστεί  για να αποκαλύψουν ασήμαντες λεπτομέρειες από τις ζωές τους. Αλλά η ντροπαλότητά τους με τους ξένους εκλαμβάνεται συχνά και λανθασμένα ως τυπικότητα κι ακόμη και ως ψυχρότητα, όταν στ’ αλήθεια οι ISFJ είναι καλόκαρδοι και συμπονετικοί, δίνοντας χαρούμενα από τους εαυτούς τους σε αυτούς που το χρειάζονται – αν και, περιέργως, το ενδιαφέρον τους ίσως μειώνεται όταν ο αποδέκτης δεν έχει πλέον πρόβλημα.

Την ηρεμία τους, οφείλουμε να την δούμε ως έκφραση, όχι της ψυχρότητάς τους, αλλά της ειλικρίνειας και σοβαρότητας του σκοπού τους. Όπως όλοι οι SJ έχουν μία υψηλά αναπτυσσόμενη συντηρητική εργασιακή ηθική, η οποία τους λέει ότι η εργασία είναι καλή, κι ότι το παιχνίδι πρέπει να κατακτηθεί. Οι τελευταίοι ηδονιστές από όλους τους τύπους, οι ISFJ είναι πρόθυμοι να δουλεύουν πολύ, για πολλές  ώρες κάνοντας όλες τις άχαρες εργασίες που οι άλλοι τύποι φαίνονται να ικανοποιούνται που τις αγνοούν.

Η επιμέλεια και η λιτότητα είναι επίσης αξίες για τους ISFJ. Όταν αναλαμβάνουν μία αποστολή, θα την εκπληρώσουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, και γνωρίζουν την αξία των υλικών μέσων κι απεχθάνονται την κατασπατάληση ή την κακομεταχείριση αυτών των μέσων. Οι Φρουροί είναι ικανοποιημένοι να εργάζονται μόνοι, πράγματι, ίσως βιώσουν κάποια ενόχληση όταν τοποθετηθούν σε θέσεις εξουσίας, και ίσως προσπαθήσουν να κάνουν καθετί οι ίδιοι μάλλον παρά να επιμείνουν να κάνουν οι άλλοι τις δικές τους εργασίες.

Αν δεν έχεις κάνει το τεστ μπορείς να το κάνεις ΕΔΩ

Μάθε περισσότερα για τις 16 ιδιοσυγκρασίες ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει