Θα γίνει ο κόσμος καλύτερος για τους ΑμεΑ μετά τον κορωνοϊό;

by admin
581 views

Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι 1.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να εργαστούν, να κυκλοφορήσουν, να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν με τις υποδομές που υπάρχουν για τους υπόλοιπους. 

Τα προβλήματα του αποκλεισμού των ΑμεΑ

Εκτός από το συναισθηματικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης, υπάρχουν και σοβαρότατες πρακτικές δυσκολίες. Μόλις το 4% των επιχειρήσεων παρέχουν υποδομές και διευκολύνσεις για ΑμεΑ. Από αυτούς που προσλήφθηκαν σε κάποια εργασία, το 75% αναγκάστηκαν να παραιτηθούν γιατί δε γίνονταν κατανοητές οι ιδιαίτερες ανάγκες τους. Όσοι έχουν κάποια αναπηρία, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι. Και κατά συνέπεια, να βρεθούν σε ακραία φτώχεια

Και δεν είναι μόνο οι ίδιοι οι πολίτες που δυσκολεύονται από αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, το ποσό που δίνουν τα κράτη για να καλύψουν την αποχή των ΑμεΑ από εργασία φτάνει το 7% του ΑΕΠ!

Κορωνοϊός και λύσεις για όλους

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγκαστήκαμε να ζήσουμε για λίγο με τους περιορισμούς των ΑμεΑ. Δε μπορούσαμε να πάμε στην εργασία μας με φυσική παρουσία. Ούτε να διασκεδάσουμε με άλλους ανθρώπους. Στα πεζοδρόμια και τα μαγαζιά χρειαζόμαστε πλέον περισσότερο χώρο, γιατί πρέπει να διατηρούμε απόσταση ο ένας από τον άλλο.   

Πολλές από τις λύσεις που προτείνονται για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι ίδιες με αυτές που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρίες για να είναι λειτουργικά. Αν οι πόρτες ανοιγοκλείνουν αυτόματα, χωρίς να τις αγγίζουν δάχτυλα, μπορούν να περάσουν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έτσι επίσης περιορίζεται η διασπορά μικροβίων. Αν υπάρξει πρόβλεψη για να είναι τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι μεγαλύτεροι, θα χωρούν τα αναπηρικά αμαξίδια. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις προφύλαξης μεταξύ τους.

Αλλά το πιο σημαντικό που καταλάβαμε σε αυτή την πανδημία είναι ότι πολλές εργασίες μπορούν να γίνουν χωρίς φυσική παρουσία. Μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί από το σπίτι μας. Η τεχνολογία μας δίνει τα εργαλεία για να το καταφέρουμε. Αυτό είναι ένα πάγιο ζητούμενο πολλών ΑμεΑ. 

Δεν είναι απίθανο σενάριο ο κόσμος να αλλάξει μετά τον κορωνοϊό. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξει προς το καλύτερο για όλους.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.bbc.com/future/article/20200513-why-the-coronavirus-can-make-the-world-more-accessible

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει