Θάνατος: Νιώθουμε ευφορία την τελευταία μας στιγμή;

by admin
10,K views
Θάνατος: Νιώθουμε ευφορία την τελευταία μας στιγμή;

Θάνατος: Νιώθουμε ευφορία την τελευταία μας στιγμή;

Σαν ανακούφιση μοιάζει η τελευταία έκφραση που παίρνει ένας άνθρωπος που πεθαίνει. Σα γαλήνη. Αλλά τι συμβαίνει πραγματικά μέσα μας εκείνη την ώρα;

Κάποιοι λένε ότι η ζωή τις τελευταίες μας στιγμές δίνει μάχη ενάντια στο θάνατο. Αλλά είναι δυνατό να συμφιλιωθείς με αυτό το μυστήριο;

Ένας ετοιμοθάνατος συνήθως δείχνει σημάδια του επερχόμενου θανάτου του δύο εβδομάδες πριν καταλήξει. Δυσκολεύεται να κινηθεί, βρίσκεται σχεδόν διαρκώς σε λήθαργο, στο τέλος μετά βίας καταπίνει φαγητό ή φάρμακα. 

Πολύ δύσκολα θα μάθουμε πώς ακριβώς αισθάνεται ένας μελλοθάνατος. Έρευνα του 2011, ωστόσο, δείχνει τριπλασιασμό της σεροτονίνης (ορμόνης που συνδέεται με την ευτυχία) σε αρουραίους που πέθαναν.

Ο εγκέφαλός μας εκείνη την τελευταία μας ώρα έχει θεωρητικά τη δύναμη να μας προστατέψει από μεγάλο πόνο. Γι’ αυτό το λόγο οι στρατιώτες στις μάχες δε νιώθουν πόνο όταν έχουν εστιάσει αλλού την προσοχή τους.

Σε ομιλία στο TED η Αμερικανίδα νευροανατόμος Jill Bolte-Taylor περιγράφει αισθήματα ευφορίας, σχεδόν «νιρβάνα», όταν παραλίγο να πεθάνει από εγκεφαλικό στο αριστερό της ημισφαίριο. Επίσης, δεν είναι σπάνιες οι καταγεγραμμένες ιατρικά περιπτώσεις ανθρώπων που έφυγαν δείχνοντας κάτι στο κενό ή «έβλεπαν» νεκρούς συγγενείς τους. 

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της στάσης του μελλοθάνατου προς το θάνατο. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή συμβιβασμένοι με το αναπόφευκτο γεγονός μοιάζουν πιο γαλήνιοι εκείνη την τελευταία ώρα.

Ότι και να συμβαίνει την τελευταία μας στιγμή, όμως, δεν παύει να είναι μια στιγμή ανάμεσα σε πολλές άλλες που ζήσαμε. Και όπως είπε ο Σουηδός διπλωμάτης Dag Hammarskjöld: «Μην ψάχνετε το θάνατο. Θα σας βρει ο ίδιος μόνος του. Να ψάχνετε όμως το δρόμο που θα κάνει το θάνατο μια στιγμή εκπλήρωσης.»

(Πηγή: bbc.com/ , Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει