Τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος; (Ιστορία του Χότζα)

by admin
703 views

Ο άνθρωπος είναι ένα παράξενο πλάσμα. Πολλές φορές αναζητά μια ευτυχία και μια επιτυχία ξεχνώντας όσα ήδη έχει και θεωρώντας τα δεδομένα. Κάποιες φορές η ίδια η ζωή, η μοίρα, το κάρμα, ο Θεός, του φέρνουν δοκιμασίες που τον αφυπνίζουν και τον κάνουν να δει πόσο αχάριστος είναι. Αυτό μας δείχνει και η παρακάτω διδακτική ιστορία του Νασρεντίν Χότζα

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Μια ημέρα ο Νασρεντίν Χότζα είδε έναν ταξιδιώτη να κάθεται στην άκρη του δρόμου δείχνοντας απελπισμένος:  “τι σε προβληματίζει;”,  τον ρώτησε.

“Φίλε μου τίποτα ενδιαφέρον δεν συμβαίνει πια στη ζωή μου.  Έχω αρκετά χρήματα ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύω. Οπότε ταξιδεύω για να δω κάθε τι παράξενο στον κόσμο.  Αλλά κανείς από όσους είδα δεν έχει κάτι νέο να μου πει.  Με κάνουν να βαριέμαι όλο και περισσότερο.  Έτσι μπορώ να σου πω, χωρίς αμφιβολία, ότι παρά τα όσα έχω κάνει, δεν βρήκα τη γαλήνη που αναζητούσα.  Έχω γίνει ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου.”

Τη στιγμή εκείνη ο Χότζα άρπαξε την τσάντα του άντρα και άρχισε να τρέχει.  Καθώς ήξερε καλά την περιοχή κατάφερε γρήγορα να αφήσει σε μεγάλη απόσταση πίσω του τον άντρα κόβοντας δρόμο μέσα από στενά και αυλές.

 Αφού απομακρύνθηκε αρκετά άφησε την τσάντα στη μέση του δρόμου από όπου θα περνούσε σίγουρα σε λίγο ο ταξιδιώτης, που τον είχε πάρει στο κατόπι, και κρύφτηκε πίσω από έναν τοίχο.  Πράγματι μισή ώρα μετά έκανε την εμφάνισή του και ο άντρας, λαχανιασμένος από το τρέξιμο και πιο δυστυχής από ποτέ εξαιτίας της κλοπής.

 Μόλις τα μάτια του έπεσαν στην τσάντα έτρεξε ξέπνοος να την ανοίξει.  Βλέποντας πως όλα τα υπάρχοντά του μέσα ήταν άθικτα σήκωσε ευτυχισμένος το κεφάλι του στον ουρανό και ευχαρίστησέ τον Θεό.  Τότε ο Χότζα πρόβαλε από τον τοίχο και του φώναξε: 

“Κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη γεύση της ευτυχίας μόνο όταν καταφέρουν να τη χάσουν”.

Πηγή για την ιστορία: “Να σου πω μια ιστορία”. Στέφανος Ελμάζης, Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει