Τι κάνει καλό έναν Καλό Σαμαρείτη;

by admin
545 views
Τι κάνει καλό έναν Καλό Σαμαρείτη;

Τι κάνει καλό έναν Καλό Σαμαρείτη;

Είτε βοηθάς έναν ξένο με τα ψώνια του, είτε δίνεις τη θέση σου στο μετρό, η καλή πράξη της ημέρας σε κάνει να φαίνεσαι καλός, σωστά; Όχι πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις σε κάνει να φαίνεσαι το ακριβώς αντίθετο.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science υποστηρίζει ότι κάποιος που βοηθά έναν ξένο μοιάζει πιο καλός κι αξιόπιστος άνθρωπος από κάποιον που βοηθά την οικογένειά του. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν δε χρειάστηκε να γίνει επιλογή από δύο πιθανές περιπτώσεις.

Πάνω από 1300 άνθρωποι συμμετείχαν σε έρευνα που εξέταζε τι θεωρεί η κοινή γνώμη ηθικό. Αξιολογούσαν έναν άνθρωπο που βοηθούσε έναν ξένο, ή ένα συγγενικό του πρόσωπο σε διάφορα σενάρια. Οι καλές πράξεις ήταν κυρίως πράξεις ευγένειας, δεν απαιτούσαν κάποια μεγάλη σωματική ή οικονομική θυσία. Και βρέθηκε ότι η κοινή γνώμη θεωρεί πιο αξιέπαινο έναν άνθρωπο που βοηθά έναν ξένο, παρά ένα συγγενή του.

Ας υποθέσουμε όμως ότι δε μπορείς να βοηθήσεις δύο άτομα. Οπότε πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στον ξένο και το συγγενή σου. Εδώ η κοινή γνώμη αντιστρέφεται. Αν τίθεται ζήτημα επιλογής, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι η οικογένεια πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με ξένους.

Το συμπέρασμα αυτής της έρευνας ήταν ότι, αξιολογούμε έναν άνθρωπο ηθικά, όχι για την πράξη του, αλλά για τον αποδέκτη της. Είναι ενδιαφέρον να αποκαλύπτονται οι κρυφές παράμετροι που επηρεάζουν την ηθική μιας κοινωνίας. Αυτές μπαίνουν στο υποσυνείδητό μας και καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Ρίχνοντας φως σε αυτές, μπορούμε να παρατηρήσουμε και να ελέγξουμε καλύτερα τι θεωρούμε ηθικό. (Πηγή: psychologicalscience.org, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Μια ιστορία για το πώς η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Ποτέ μην ξεχάσεις το καλό που σου έκαναν – Χόρχε Μπουκάι

Ηθική νοημοσύνη – Το επίκτητο χάρισμα

Πώς να κάνεις τον κόσμο πιο ευτυχισμένο

Επενδύστε στην καλοσύνη και στην αγνότητα (Χένρι Ντέιβιντ Θόρω)

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει