Αυτή η χρονιά ήταν η πιο γρήγορη ή η πιο αργή στην ιστορία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανυπομονούσαν να αποχαιρετήσουν το 2020. Αλλά τι μας περιμένει για το 2021;
Ας δούμε μερικές προβλέψεις…
Περισσότερη πίστη στην τεχνολογία
Παρόλο που οι αντιεμβολιαστές φαίνεται να κυριαρχούν στα social media, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι πολίτες της Αμερικής πιστεύουν στην Ιατρική και την Επιστήμη περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα, οι αιτήσεις φέτος για ιατρικές σχολές εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Επίσης, φαίνεται να αυξάνεται και το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν θετικοί απέναντι στο εμβόλιο (τον περασμένο μήνα το ποσοστό ανήλθε στο 60%), ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται το 90% των ανθρώπων να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί ανοσία.
Στην Αμερική πολλοί είναι καχύποπτοι απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το εμβόλιο βρέθηκε τόσο γρήγορα εξαιτίας της προόδου της επιστήμης. Κάτι τέτοιο πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ευγνώμονες και όχι να φοβόμαστε.
Επανεστίαση στην κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να μαστίζει τον πλανήτη άσχετα από το εάν το βλέπουμε άμεσα ή όχι. Σύντομα όμως θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο θέμα, εφόσον οι ζεστές θερμοκρασίες και η απώλεια της βιοποικιλότητας συνεισφέρουν στην εξάπλωση των ιών. Παράλληλα διεθνείς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν το θέμα της κλιματικής αλλαγής: στην Ιταλία ήδη έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω σε ένα πρόγραμμα στέγασης με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Στην Ολλανδία η κυβέρνηση αντικαθιστά το 10% των δρόμων ασφάλτου με πράσινους χώρους. Ωστόσο, για να επιτύχει η προσπάθεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή χρειάζεται και η ατομική ευθύνη πέραν από τη συλλογική.
Αφήνοντας ό,τι δεν μας είναι απαραίτητο
Μία από τις συνέπειες της πρόσφατης πανδημίας είναι το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν πολλές επιχειρήσεις όπως η εστίαση, ο τουρισμός κ.α. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη εν μέσω της πανδημίας πρόσθεσαν ένα τεράστιο κέρδος στην ήδη αμύθητη περιουσία τους, οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να περιοριστούν μόνο στα απαραίτητα στις αγορές τους. Αυτό είναι θετικό από την άποψη ότι μειώνεται ο υπερκαταναλωτισμός εφόσον οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να καταναλώνουν τόσα αγαθά όσα παράγουν. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ενισχύσει και τον αγώνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Η εργασία εξ αποστάσεως είναι η νέα πραγματικότητα
Εν μέσω της πανδημίας, πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να δουλέψει εξ αποστάσεως. Θα είναι δύσκολο να πειστούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην προ-καραντίνας εργασιακή τους ρουτίνα.
Ωστόσο, η εργασία εξ αποστάσεως φέρει κάποιες προκλήσεις. Η κοινωνική πτυχή του εργασιακού περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Όμως, ένα από τα θετικά αυτού του τρόπου εργασίας είναι λιγότερος χαμένος χρόνος στις μετακινήσεις και συνεπώς λιγότερες εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων- για να μη μιλήσουμε για τον περισσότερο χρόνο που περνάμε με την οικογένεια!
Ωστόσο, από τη φύση τους δεν μπορούν όλες οι εργασίες να γίνονται εξ αποστάσεως—όπως στην περίπτωση των καταστημάτων τροφίμων.
Να μην ξεχνάμε να δίνουμε σημασία στην κοινότητα που ανήκουμε
Κάτι τελευταίο που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι η δύναμη της ομάδας. Οι εταιρείες, αν θέλουν να πετύχουν, πρέπει να θυμούνται ότι οφείλουν να εμπνέουν τους εργαζόμενους μέσα από ένα πνεύμα συνεργατικότητας και ευγενούς άμιλλας.
Αυτό είναι ένα πνεύμα που πρέπει να καλλιεργήσουμε όχι μόνο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά κυρίως για να αλλάξουμε τη νοοτροπία της αποξένωσης με μία νέα νοοτροπία, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να συμβιώνουν και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον.
Πηγή: bigthink.com