Τι τύπος προσωπικότητας είσαι σύμφωνα με τον COVID

by admin
998 views

Πρόσφατη έρευνα του Mimi E. Lam στο Πανεπιστήμιο του Bergen εξετάζει τους διαφορετικούς «τύπους προσωπικότητας» που έχουν αναδειχθεί, ως αντίδραση στην πανδημία του COVID-19.

O Lam αναφέρει ότι «η πανδημία μας θυμίζει ότι δεν έχουμε ανοσία ο ένας στον άλλο. Η ένωση απέναντι στην πανδημία  είναι σημαντική, το να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας έχει αξία, παρά τις διαφορές που μέχρι πριν μας χώριζαν.»

Οι διάφορες ταυτότητες του COVID-19 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προβλεπτικός παράγοντας για τη συμπεριφορά που κάθε άνθρωπος θα υιοθετήσει ως προς την πανδημία, κι άρα τη μετάδοσή της.

Παρακάτω οι 16 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον COVID-19.

 1. Αρνητές – άτομα που αμφισβητούν το επίσημο αφήγημα και συνεχίζουν τη συνήθη τους καθημερινότητα.
 2. Διασπορείς – Άτομα που πιστεύουν ότι το να διασπαρεί ο ιός θα μπορούσε να είναι καλό. Αυτά τα άτομα πιστεύουν στην «ανοσία της αγέλης» και, άρα θεωρούν ότι αν τελικά επικρατήσει αυτού του τύπου η ανοσία τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.
 3. Βλάπτοντες – Άτομα που σκοπίμως επιχειρούν να κολλήσουν τους άλλους και να διασπείρουν τον ιό (μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, με το να μη φοράνε μάσκες, να γλείφουν επιφάνειες σε δημόσια μέρη κτλ.)
 4. Ρεαλιστές – Άτομα που αναγνωρίζουν την πραγματικότητα (και τον πιθανό κίνδυνο) του να διασπείρουν τον ιό, και προσπαθούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους έτσι ώστε να μη τον διασπείρουν.
 5. Ανήσυχοι – Άτομα που μένουν ενημερωμένα και ασφαλή για να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και το φόβο τους. Αυτά τα άτομα θα έχουν πολύ άγχος για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον ιό κάθε στιγμή.
 6. Στοχαστές – Άτομα που έχουν εκμεταλλευτεί το χρόνο του εγκλεισμού για να απομονωθούν και να στοχαστούν πάνω στη ζωή τους. Αυτά τα άτομα συνήθως προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους (εστιάζοντας σε νέα χόμπι και δεξιότητες) κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.
 7. Καταναλωτές – Άτομα που αγοράζουν προϊόντα μέσα στον πανικό τους και τα συσσωρεύουν (όπως χαρτί υγείας) σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τον πανικό τους σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.
 8. Άτρωτοι – Άτομα που πιστεύουν ότι έχουν ανοσία στον ιό. Είναι αυτοί που λένε «Αν αρρωστήσω, αρρώστησα», χωρίς να σκεφτούν πως ίσως να είναι φορείς του ιού οι ίδιοι και να τον μεταφέρουν σε άλλους.
 9. Επαναστάτες – Άτομα που αψηφούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης από τους άλλους και πολλούς άλλους κανόνες που υπάρχουν για την προστασία του πληθυσμού.
 10. Κατήγοροι – Αυτοί κατηγορούν τους άλλους για τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.
 11. Εκμεταλλευτές – Αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση (εκμεταλλεύονται αδύναμους ανθρώπους/ καταστάσεις) για την εξουσία, τα κέρδη ή για να εκφράσουν σκληρότητα.
 12. Καινοτόμοι – Άτομα που προσπαθούν να καινοτομήσουν σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την πανδημία και να συνεισφέρουν στην κοινωνία.
 13. Υποστηρικτές – Άτομα που δείχνουν υποστήριξη και αλληλεγγύη  σε άλλους γύρω τους για να καταπολεμήσουν τον ιό και να υποστηρίξουν αυτούς που αγαπούν.
 14. Αλτρουιστές – Άτομα που βοηθούν τους ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους απομονωμένους.
 15. Πολεμιστές – Άτομα (όπως οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και το ιατρικό προσωπικό) που δίνουν μάχη με τουν COVID-19 στην πρώτη γραμμή, και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα του ιού σε μεγάλη κλίμακα.
 16. Βετεράνοι – Άτομα που έχουν βιώσει μια προηγούμενη πανδημία (όπως SARS ή MERS) και συμβιβάζονται πρόθυμα με τους περιορισμούς.

Καθεμιά από αυτές τις ταυτότητες αντανακλούν κάποιες κοινωνικές και προσωπικές αξίες, το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται καθένας και την προδιάθεσή του στο να παίρνει ρίσκα. Σε γενικές γραμμές, ο Lam χωρίζει αυτές τις ομάδες σε τρεις κατηγορίες:

 1. Αυτούς που δε συναινούν με τα μέτρα, και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: οι Αρνητές, οι Βλάπτοντες, οι Άτρωτοι και οι Επαναστάτες.
 2. Αυτούς που συναινούν μερικώς, σε αυτούς ανήκουν: οι Διασπορείς, οι Κατήγοροι και οι Εκμεταλλευτές.
 3. Αυτούς που συναινούν, σε αυτούς ανήκουν οι: Ανήσυχοι, οι Στοχαστές, οι Καταναλωτές, οι Καινοτόμοι, οι Αλτρουιστές, οι Πολεμιστές και οι Βετεράνοι.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: https://bigthink.com/coronavirus/covid-personality-types-society

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει