Το αίσθημα της αγάπης στην καθημερινή μας ζωή βελτιώνει την υγεία μας

by admin
652 views
Το αίσθημα της αγάπης στην καθημερινή μας ζωή βελτιώνει την υγεία μας

«Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες τείνουν να επικεντρώνουν την τέχνη τους στη ρομαντική αγάπη και το πάθος. Αλλά μπορεί τελικά να είναι και αυτό το ανείπωτο, μικρό αίσθημα της αγάπης μέσα στη μέρα που βελτιώνει την ψυχική μας υγεία». Αυτό υποστηρίζουν δύο ερευνητές του Κρατικού Ινστιτούτου Πληροφοριακών Ερευνών του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια.

Ψυχική υγεία και αίσθημα της αγάπης

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν το αίσθημα της αγάπης στην καθημερινή τους ζωής-μικρές εμπειρίες αγάπης και σύνδεσης- έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Κι αυτό σε συνδυασμό με ένα αίσθημα σκοπού και πιο θετική στάση ζωής. Επίσης, ανακάλυψαν ότι αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο εξωστρεφείς. Ενώ άνθρωποι με χαμηλότερο σκορ στο αίσθημα της αγάπης στην καθημερινή ζωή ήταν πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση νευρώσεων.

«Χρησιμοποιήσαμε μια πιο ευρεία προσέγγιση στην αγάπη». Αυτό είπε η αναπληρωτής καθηγήτρια του τομέα Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών και συνεργάτης του Ινστιτούτου. «Το καθημερινό αίσθημα αγάπης είναι πιο ευρύ από τη ρομαντική αγάπη, και αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διευρύνθηκε η αντίληψη των συμμετεχόντων σε σχέση με τις εμπειρίες αισθήματος αγάπης κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η ώθηση να αναγνωρίσουν μικρά παραδείγματα αγάπης και σύνδεσης, τους έκανε να αισθάνονται ένα πληρέστερο αίσθημα αγάπης συνολικά.

«Είναι κάτι που το έχουμε δει σε έρευνες για το διαλογισμό. Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν να στρέφουν την προσοχή τους στα θετικά πράγματα αρχίζει να αυξάνεται η αντίληψη θετικών πραγμάτων γενικότερα στη ζωή τους».

«Με παρόμοιο τρόπο, και μόνο με το να στρέφουμε τη προσοχή μας σε αυτές τις μικρές στιγμές του αισθήματος αγάπης, μπορούμε να αυξήσουμε τη συνείδησή μας στις θετικές όψεις της αγάπης στην καθημερινή μας ζωή. Όταν αυξάνουμε τη συνειδητοποίηση του αισθήματος αγάπης σε καθημερινή βάση, μπορούμε να αυξήσουμε το αίσθημα αγάπης και για μεγαλύτερες περιόδους της ζωής μας». 

Η έρευνα στηρίχθηκε στην τεχνολογία των smartphone.

Συγκέντρωσαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. Στην πρώτη έρευνα συγκέντρωσαν 52 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Η δεύτερη έρευνα στηρίχθηκε σε 162 προπτυχιακούς φοιτητές. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν 6 τυχαίες υπενθυμίσεις καθημερινά σε ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Αξιολόγησαν το αίσθημα της αγάπης αγάπης και ευεξίας που αισθάνονταν. Ο εισηγητής της έρευνας τόνισε πως ήταν σημαντικό η αποστολή των υπενθυμίσεων να γίνεται τυχαία μέσα στη μέρα. Έπρεπε να αποφευχθεί το αίσθημα προσδοκίας, καθώς κάτι τέτοιο θα προδιέθετε τα συναισθήματα των συμμετεχόντων. Εάν τα μηνύματα ήταν προγραμματισμένα, οι συμμετέχοντες θα σταματούσαν να συμμετέχουν σ’ αυτό που συμβαίνει γύρω τους εν αναμονή του μηνύματος.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι είναι δύσκολο να εξάγουμε ποσοτικά συμπεράσματα σε ζητήματα ψυχολογίας. Η διαδικασία της σκέψης είναι περίπλοκη ενώ παράλληλα αγνοούμε πολλά κομμάτια του εαυτού μας.

«Ωστόσο, με τις σωστές στατιστικές μεθόδους μπορούμε να ξεκινήσουμε να αγγίζουμε πιο σύνθετες έννοιες.  Αγάπη ή η συμπόνοια, και ίσως ακόμα και να κατασκευάσουμε μεσάζοντες που να τις προωθούν», τόνισαν.  Πηγή (αγγλικά): Science Daily

Διαβάστε περισσότερα για την αγάπη:

Είναι η αγάπη τέχνη; (‘Εριχ Φρομ)

Πώς μετριέται η αγάπη;

Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ (Λέο Μπουσκάλια)

Αγάπη: το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά τον Παράκελσο

Τα τελευταία λόγια ενός μεγάλου (Μαρκές)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει