Το ανθρώπινο είδος ακόμη εξελίσσεται. Τώρα, πιο γρήγορα από ποτέ.

by admin
1,3K views

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη έχει σταματήσει στο ανθρώπινο είδος

Στο ζωικό βασίλειο αυτό είναι προφανές. Για παράδειγμα, τελευταία γεννιούνται στην Αφρική πολλοί ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες για να επιβιώσουν τη λαθροθηρία. Μέσα στα σώματά μας γίνονται τρισεκατομμύρια μεταλλάξεις κάθε μέρα. Και το είδος μας περιμένει ανυπόμονα εκείνη τη μετάλλαξη που θα μας κάνει να αφήσουμε πίσω τα κινητά μας.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όχι μόνο το είδος μας συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλά πιο γρήγορα από οποτεδήποτε στο παρελθόν. Πολλά παιδιά πλέον γεννιούνται χωρίς φρονιμίτες. Τα μωρά γεννιούνται με μικρότερα σαγόνια. Ένα νέο κόκαλο εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στο πίσω μέρος της κλείδωσης του γονάτου. Και κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται πλέον με περισσότερα κόκαλα στα πέλματα των ποδιών.

Και μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι νέες γενιές εμφανίζουν μια επιπλέον αρτηρία ως ενήλικες στο πάνω μέρος του μπράτσου.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Flinders και το πανεπιστήμιο  Adelaide στη Νότια Αυστραλία. Δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Anatomy.

Αυτή η αρτηρία παρέχει αίμα στο χέρι των εμβρύων μέσα στη μήτρα στα πρώιμα στάδια της κύησης. Συνήθως ατροφεί και αντικαθίσταται από άλλες δύο αρτηρίες πριν τη γέννηση. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξαιρετικά σπάνιο να έχουν ενήλικες ακόμη και τις τρεις αυτές αρτηρίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αλλάξει πολύ. Το 1880 το φαινόμενο των τριών αρτηριών αφορούσε το 10% του πληθυσμού. Σήμερα αφορά το 30%.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτή η μετάλλαξη. Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, το πιο πιθανό είναι ότι συμβαίνει εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι σήμερα εξελισσόμαστε πιο ραγδαία, σε σχέση με τα 250 τελευταία χρόνια που επιστήμη εξετάζει το ζήτημα της εξέλιξης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ:  bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει