Το γέλιο και 4 τρόποι που ενισχύει την υγεία μας

by admin
1,2K views

Το γέλιο ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου: περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία κινητικών, συναισθηματικών, γνωστικών, και κοινωνικών ερεθισμάτων.

Η φυσική δύναμη του γέλιου

Οι άνθρωποι ξεκινούν να γελάνε από τη βρεφική ηλικία, καθώς το γέλιο βοηθάει την ανάπτυξη των μυών και ενισχύει τη δύναμη του πάνω μέρους του σώματος· Το γέλιο δε σχετίζεται απλώς με την αναπνοή. Στηρίζεται σε περίπλοκους συνδυασμούς των μυών του προσώπου, που συχνά περιλαμβάνουν κινήσεις των ματιών, του κεφαλιού και των ώμων.  

Το γέλιο-είτε το παράγουμε, είτε το παρατηρούμε- ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου: τον κινητικό φλοιό, που ελέγχει τους μυς, τον μετωπιαίο λοβό που σε βοηθάει να καταλάβεις το αστείο και το μεταιχμιακό σύστημα που παράγει θετικά συναισθήματα. Όταν ενεργοποιούνται όλα αυτά τα μέρη του εγκεφάλου, τότε δυναμώνουν οι νευρικές συνάψεις και ο εγκέφαλος συντονίζει καλύτερα τις δραστηριότητές του. 

Όταν ενεργοποιούνται οι νευρικές συνάψεις συναισθημάτων όπως η χαρά και το κέφι μέσω του γέλιου, τότε βελτιώνεται η διάθεσή μας και μειώνεται η σωματική και συναισθηματική αντίδραση στο στρες. Για παράδειγμα, το γέλιο μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα της σεροτονίνης με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα αντικαταθλιπτικά. Με το να μειώνουμε την αντίδραση του εγκεφάλου μας σε απειλές που προκαλούν το στρες, μειώνεται αυτόματα και η έκκριση της κορτιζόλης  η οποία φθείρει το καρδιαγγειακό, μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών. Το γέλιο λειτουργεί ως αντίδοτο στο στρες.

Η γνωστική δύναμη του γέλιου

Μια καλή αίσθηση χιούμορ και το γέλιο που ακολουθεί, εξαρτάται από την κοινωνική νοημοσύνη και από τα αποθέματα μνήμης. Το γέλιο, όπως το χιούμορ, προκύπτει όταν αναγνωρίζουμε το παράλογο σε μια κατάσταση. Για να το αναγνωρίσουμε, πρέπει να επιλύσουμε πρώτα νοητικά την παράλογη συμπεριφορά ή το παράλογο γεγονός- διαφορετικά δε θα γελάσουμε, αλλά μάλλον θα μπερδευτούμε. Όταν καταλαβαίνουμε το σκεπτικό των άλλων και μπαίνουμε στη θέση τους μπορεί να θέλουμε να γελάσουμε ακόμα περισσότερο. Για να «πιάσεις» το αστείο, πρέπει να μπορείς να δεις τη θετική, πιο ανάλαφρη πλευρά στα πράγματα. Πρέπει να πιστέψεις ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές της πραγματικότητας, πέρα από τη φαινομενική αλήθεια.

Η κοινωνική δύναμη του γέλιου

Πολλές γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες συνεργάζονται για να μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε πότε και γιατί γελάμε κατά τη διάρκεια συζητήσεων. Δεν χρειάζεται καν να ακούσουμε ένα γέλιο για να γελάσουμε. Οι κωφοί, όταν μιλάνε στη νοηματική γλώσσα, τονίζουν σημεία του λόγου τους με γέλιο, σαν τα emoticons σ’ ένα γραπτό κείμενο. Το γέλιο δημιουργεί δεσμούς και αυξάνει την οικειότητα με τους άλλους. Ο γλωσσολόγος Don Nilsen επισημαίνει ότι το πολύ έντονο γέλιο σπάνια συμβαίνει όταν ένα άτομο είναι μόνο του, υποστηρίζοντας τον ισχυρό κοινωνικό του ρόλο. Από τα πρώτα χρόνια, το γέλιο ενός μωρού είναι ένα εξωτερικό σημάδι ευχαρίστησης που ενισχύει τους δεσμούς με τα άτομα που το προσέχουν. Αργότερα, είναι ένα εξωτερικό σημάδι που δηλώνει ότι έχουμε μια κοινή αντίληψη για ένα θέμα ή μια κατάσταση. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι ομιλητές και οι κωμικοί προσπαθούν κάνουν το κοινό να γελάσει, για να νιώσει ψυχολογικά πιο κοντά τους, να δημιουργήσει οικειότητα.

Με το να εξασκείστε σε λίγο γέλιο κάθε μέρα, μπορείτε να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες που μπορεί να μην τις έχετε από φυσικού σας. Όταν γελάτε ως απάντηση στο χιούμορ κάποιου, μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με άλλους και μαθαίνετε ότι η ανταπόκρισή σας θα γίνει αποδεκτή από αυτούς και δε θα απορριφθεί.

Η πνευματική δύναμη του γέλιου

Οι ερευνητές της θετικής ψυχολογίας παρατηρούν πώς οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με νόημα και να ευημερήσουν. Το γέλιο παράγει θετικά συναισθήματα που οδηγούν σε τέτοιου είδους αλλαγές της αντίληψης για τη ζωή. Αυτά τα συναισθήματα – όπως η διασκέδαση, η ευτυχία, και η χαρά – μας κάνουν πιο ανθεκτικούς και αυξάνουν τη δημιουργική σκέψη. Αυξάνουν την ευεξία και την ικανοποίηση για τη ζωή. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα που βιώθηκαν με το χιούμορ και το γέλιο συσχετίζονται με την εκτίμηση του νοήματος της ζωής και βοηθούν τους ηλικιωμένους να έχουν μια πιο θετική εικόνα των δυσκολιών που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Το γέλιο είναι ένας υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης. Όταν γελάτε, παίρνετε τον εαυτό σας ή την κατάσταση λιγότερο σοβαρά και μπορεί να αισθάνεστε πιο ικανοί για την επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι μέτρησαν τη συχνότητα και την ένταση του γέλιου 41 ατόμων σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε συνδυασμό με το σωματικό και ψυχικό στρες. Διαπίστωσαν ότι όσο πιο πολύ γελάει το άτομο, τόσο χαμηλότερο είναι το αναφερόμενο άγχος. 

Ένας αυξανόμενος αριθμός ψυχολόγων επιστρατεύουν το χιούμορ και το γέλιο για να βοηθήσουν τους πελάτες τους και να χτίσουν εμπιστοσύνη. Μια ανασκόπηση πέντε διαφορετικών μελετών διαπίστωσε ότι η ευεξία των ατόμων αυξήθηκε μετά από παρεμβάσεις γέλιου. 

Οι ερευνητές σήμερα σίγουρα δεν γελούν με τη σπουδαιότητα του γέλιου και του χιούμορ, αλλά ένα μεγάλο μέρος της έρευνας για την επίδραση του γέλιου στην ψυχική και σωματική υγεία βασίζεται σε μετρήσεις αυτοαναφοράς. Δηλαδή, παρατηρήστε εσείς τον εαυτό σας μες στη μέρα: πόσο γελάσατε σήμερα; Βάλτε αυτή την άσκηση στον εαυτό σας για ένα διάστημα και παρατηρείστε τα οφέλη του!

Πηγή: inverse.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει