Το κοινό υποσυνείδητο της πανδημίας: Γιατί φαίνεται να ονειρευόμαστε περισσότερο και συχνότερα… έντομα;
Το στρες επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα ονείρων κατά την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού, με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Από το ατελείωτο «scrolling» με θεωρίες περί πανδημίας που μας έκαναν να πηγαίνουμε πολύ αργά για ύπνο, μέχρι το να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας με κρίσεις άγχους, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η κατάσταση που έχει επικρατήσει τους τελευταίους μήνες, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο μας.
Έρευνα
Σε μια μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Kings College του Λονδίνου, δύο στους πέντε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν δυσκολία στον ύπνο. Υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο στρες και στις διαταραχές ύπνου: 53% από αυτούς που είπαν ότι βρήκαν την όλη κατάσταση πολύ στρεσογόνα, ανέφεραν δυσκολίες στον ύπνο. Όμως υπάρχει και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό που βιώνουν οι άνθρωποι το τελευταίο διάστημα: όνειρα πανδημίας.
Οι περισσότεροι δε θυμόμαστε τα όνειρά μας, όμως το άγχος που έχει επιφέρει η απομόνωση και η διαταραχή στον ύπνο μας φαίνεται να το έχει αλλάξει αυτό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι φαίνεται να κοιμούνταν περισσότερο απ’ ό, τι συνήθως αλλά και να ξυπνάνε μες στον ύπνο τους περισσότερο. Έχοντας περισσότερες ώρες να κοιμηθούμε μες στη μέρα, η ανάκληση των ονείρων είναι πιο εύκολη. Το αυξημένο στρες φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να ξυπνάνε μες στη νύχτα πιο συχνά, με αποτέλεσμα να θυμούνται καλύτερα τα όνειρα που είδαν.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τεράστιες ομοιότητες στο πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε τραύματα και κρίσεις. Με τόσα οπτικά ερεθίσματα, τα όνειρα γίνονται πιο κυριολεκτικά. Για παράδειγμα οι επιζώντες της εντεκάτης Σεπτεμβρίου, μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, έβλεπαν στον ύπνο τους κτήρια να καταρρέουν και τρομοκράτες να κάνουν επιθέσεις με μαχαίρια. Κατά την πανδημία του κορονοϊού φαίνεται τα πιο κοινά όνειρα να περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες και κάθε είδους ανυπολόγιστη καταστροφή.
Τα έντομα
Το πιο συνηθισμένο μοτίβο, ωστόσο, είναι ιπτάμενα έντομα να επιτίθενται στον άνθρωπο που είναι βυθισμένος στην ονειρική συνείδηση, καθώς και τεράστιες μάζες από κατσαρίδες και σκουλήκια. Περισσότερος ύπνος σημαίνει μεγαλύτερο περιθώριο για ύπνο τύπου REM- το τελευταίο στάδιο του ύπνου όπου συνήθως ονειρευόμαστε. Το να ξυπνάμε μες στο βράδυ από τον ύπνο σημαίνει ότι μπορούμε να ανακαλέσουμε καλύτερα τα όνειρά μας, αλλά αυτό μας αφήνει με ένα αίσθημα εξάντλησης την επόμενη μέρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM επεξεργαζόμαστε έντονες αναμνήσεις, στρεσογόνα γεγονότα και συναισθήματα. Επίσης, καθώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήμασταν περιορισμένοι, είχαμε λιγότερα ερεθίσματα να επεξεργαστούμε, οπότε αναπόφευκτα αντλούσαμε αναμνήσεις από περασμένες εμπειρίες.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ύπνος τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν καλύτερος από ποτέ, ενώ άλλοι το αντιμετώπισαν με λιγότερη ψυχραιμία τόσο στον ξύπνιο όσο και στον ύπνο τους… αν ανήκετε στους τελευταίους, μπορείτε να αισθανθείτε λίγο καλύτερα τώρα, εφόσον ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Πηγή: theguardian.com