Το σύμπαν πέθανε και ξαναγεννήθηκε, πολλές φορές

by admin
6,2K views
Παράλληλοι Κόσμοι: Υπάρχει άλλος «εσύ» σε ένα παράλληλο σύμπαν;

Το σύμπαν πέθανε και ξαναγεννήθηκε, πολλές φορές

Σύμφωνα με το βραβευμένο με Nobel φυσικό Roger Penrose, έχουν υπάρξει πολλά Big Bangs στο παρελθόν. Και έρχονται κι επόμενα στο μέλλον. Μια θεωρία που θυμίζει την ινδουιστική και γενικότερα αρχαία φιλοσοφική αντίληψη για ένα συνεχώς επαναγεννούμενο σύμπαν που όπως λέει και ο Ηράκλειτος “ανάβει και σβήνει με μέτρο”.

Υπάρχουν στο σύμπαν 6 μαύρες τρύπες, απομεινάρια από προηγούμενα σύμπαντα

Ο Penrose βραβεύτηκε με Nobel για το έργο του πάνω στις μαθηματικές μεθόδους που αποδεικνύουν κι επεκτείνουν τη γενική θεωρία σχετικότητας του Albert Einstein. Επίσης, βραβεύτηκε για τις ανακαλύψεις του πάνω στις μαύρες τρύπες. Αυτές έδειξαν το πώς τα αντικείμενα που γίνονται πιο πυκνά, υπόκεινται σε βαρυτική κατάρρευση μέχρι να γίνουν βαρυτικές μοναδικότητες – δηλαδή, σημεία με άπειρη μάζα.

Καθώς έπαιρνε το Nobel, ο Penrose, ανέφερε την πεποίθησή του για μια «τρελή θεωρία», ότι το σύμπαν θα επεκτείνεται μέχρι να αποσυντεθεί. Και τότε, θα υπάρξει ένα νέο Big Bang.

«Το Big Bang δεν είναι η αρχή», λέει ο επιστήμονας σε συνέντευξή του στην The Telegraph. «Κάτι υπήρχε πριν το Big Bang, και αυτό το κάτι θα ξαναέρθει στο μέλλον.»

«Θερμά» σημεία με χρόνο ζωής μεγαλύτερο του δικού μας σύμπαντος

Τι αποδείξεις υπάρχουν για αυτή τη θεωρία, που την ονόμασε Κυκλική Κοσμολογία της Συμμόρφωσης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το δόγμα του Big Bang; Κατά τον Penrose, ανακαλύφθηκαν έξι «θερμά» σημεία στον ουρανό, περίπου έξι φορές μεγαλύτερα από τη διάμετρο της Σελήνης. Αυτά ονομάζονται «Σημεία Hawking», από το όνομα του μακαρίτη καθηγητή Stephen Hawking. Ο τελευταίος είπε ότι αυτές οι τρύπες «διαρρέουν» ραδιενέργεια και τελικά θα εξατμιστούν. Αλλά ο χρόνος που θα τους πάρει μέχρι να γίνει αυτό είναι μεγαλύτερος από το χρόνο του ίδιου του σύμπαντος (13,77 δισεκατομμύρια χρόνια).

Ο Penrose, που είχε συνεργαστεί με τον Hawking, πιστεύει ότι αυτό που βλέπουμε είναι «νεκρές» μαύρες τρύπες, που ξέμειναν από προηγούμενα σύμπαντα, ή προηγούμενους «αιώνες». 

Τα δεδομένα είναι επιβεβαιωμένα από δορυφόρο σε πολλές εξομοιώσεις

Σε δημοσίευση του 2020 που έκανε ο Penrose στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, δίνει αποδείξεις για ανώμαλα κυκλικά σημεία στο κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο. Αυτά τα σημεία έχουν ανεβάσει υψηλές θερμοκρασίες. Τα δεδομένα που αποκαλύπτουν αυτά τα σημεία προέρχονται από το δορυφόρο Planck 70 GHz, κι έχουν επαληθευτεί σε πάνω από 10.000 εξομοιώσεις.

Θερμά σημεία, δεδομένα από τον Planck 70 GHz

Credit: ESA and the Planck Collaboration

Αμφιβολίες για την θεωρία της αναγέννησης του σύμπαντος

Αυτές οι ιδέες είναι αμφιλεγόμενες στην κοινότητα των κοσμολόγων. Κάποιοι τονίζουν τη δυσκολία που θα έχει στην προσαρμογή του ένα άπειρα μεγάλο σύμπαν, ώστε να γίνει άπειρα μικρό μέσα σε έναν κοσμολογικό αιώνα. Αυτό απαιτεί κάθε του μόριο να χάνει μάζα καθώς το γερνάει.

Πηγή: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει