ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Βιβλίο: Ο δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή

by admin
1,3K views

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή

Συγγραφέας: Dan Millman

Εκδόσεις: Έσοπτρον

Περίληψη βιβλίου:

Ανάμεσα στους δεκάδες δρόμους εσωτερικής ολοκλήρωσης που ακολουθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ο δρόμος του πολεμιστή είναι ο λιγότερο γνωστός. Ίσως μάλιστα κι ο πιο παρεξηγημένος. Είναι όμως σίγουρα ο πιο συναρπαστικός. Ιστορίες και θρύλοι για μεγάλους πολεμιστές έχουν δημιουργήσει την εικόνα του σκληροτράχηλου ατόμου, που το πολύ-πολύ να διαθέτει την τυπική ευγένεια ενός σαμουράι, την απάθεια ενός μοναχού σάο-λιν ή την αφοσίωση ενός ιππότη. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα ο αληθινός πολεμιστής είναι πολύ πιο ανθρώπινος απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Ζει ανάμεσά μας με τους φόβους του και τις ανησυχίες του. Κυρίως όμως με το χιούμορ και τη αξιοπρέπειά του.

Ο Νταν Μίλμαν είναι πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική και σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ. Ζει μια ζωή κοινή, παλινδρομώντας ανάμεσα στις φιλοδοξίες, τις αυταπάτες και τους φόβους του. Μόνο που ακόμα δεν το γνωρίζει. Όμως όλα αλλάζουν κάποιο βράδυ, όταν περνώντας από ένα βενζινάδικο γνωρίζει έναν…πολεμιστή! Έναν παράξενο γέρο που βαφτίζει Σωκράτη, κάτω από την καθοδήγηση του οποίου θα περάσει μια ολόκληρη διαδικασία μεταμόρφωσης. Θα μπει στον Δρόμο του Ειρηνικού Πολεμιστή και θ’ αλλάξει ολοκληρωτικά. Τρόπους, ιδέες, συναισθήματα, διατροφή, ακόμα και την αναπνοή του.

Έχουν πει ότι είναι το βιβλίο που «μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή σας»· και δεν είναι υπερβολή. Η ανταπόκριση και τα σχόλια των αναγνωστών όπου κυκλοφόρησε, το επιβεβαιώνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα σ’ όλους μας υπάρχει ένας αληθινός πολεμιστής, που ζητά μια μικρή αφορμή για να ξυπνήσει. Ο δρόμος του πολεμιστή είναι η ίδια η ζωή. Μια ζωή, όμως, που έχει μεταμορφωθεί πλέον σ’ έναν μαγικό κόσμο, γεμάτο μυστήριο και απρόοπτα. Και τούτο το βιβλίο δεν είναι παρά η αφορμή για να ξυπνήσει αυτός ο πολεμιστής…

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Δεν υπάρχει μονοπάτι προς την Ευτυχία. Η Ευτυχία είναι το μονοπάτι. Δεν υπάρχει μονοπάτι προς την Αγάπη. Η Αγάπη είναι το μονοπάτι. Δεν υπάρχει μονοπάτι προς την Ειρήνη. Η Ειρήνη είναι το μονοπάτι». 

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναζητείς· το επίτευγμα οδηγεί στο πουθενά. Δεν κάνει καμία διαφορά, έτσι απλά, να είσαι ευτυχισμένος τώρα! Η Αγάπη είναι η μόνη πραγματικότητα του κόσμου, διότι όλα είναι Ένα, βλέπεις. Και οι μοναδικοί νόμοι είναι το παράδοξο, το χιούμορ και η αλλαγή. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν υπήρχε ποτέ, και δεν θα υπάρξει ποτέ. Απελευθέρωσε τον αγώνα σου, απελευθέρωσε το μυαλό σου, πέταξε τις ανησυχίες σου, και χαλάρωσε μέσα στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να αντιστέκεσαι στη ζωή, απλά βάλε τα δυνατά σου και κάνε ότι καλύτερο μπορείς. Άνοιξε τα μάτια σου και δες ό, τι είσαι πολύ περισσότερο απ’ ότι φαντάζεσαι. Είσαι ο κόσμος, είσαι το σύμπαν· είσαι ο εαυτός σου και όλοι οι άλλοι, επίσης! Όλα είναι το θαυμάσιο παιχνίδι του Θεού. Ξύπνα, ανέκτησε το χιούμορ σου. Μην ανησυχείς, απλά να είναι ευτυχισμένος. Είσαι ήδη ελεύθερος!» 

«Οι τυχαίες σκέψεις που σε απασχολούν και σε απασχολούν, είναι επίσης συμπτώματα δυσαρμονίας με το περιβάλλον σου. Όταν το μυαλό αντιστέκεται στη ζωή, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια σκέψεις. Όταν συμβαίνει κάτι ενάντια σε μια πεποίθηση σου, τότε αρχίζει η αναστάτωση. Οι σκέψεις είναι μια υποσυνείδητη αντίδραση απέναντι στη ζωή».

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει