ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Νίκολα Τέσλα. Τα Δώρα του Κεραυνού

by admin
826 views
Νίκολα Τέσλα .Τα Δώρα του Κεραυνού. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΣΚΗ

Νίκολα Τέσλα. Τα Δώρα του Κεραυνού

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση με τα βασικά στοιχεία της βιογραφίας του Νίκολα Τέσλα. Ενός από τους ευφυέστερους αλλά και από τους πιο εκκεντρικούς επιστήμονες -για να μην μιλήσουμε για τον μύθο γύρω από τις εφευρέσεις του και τη ζωή του.  Είναι το παρόν κείμενο από τη φιλόλογο και ερευνήτρια σε θέματα φιλοσοφίας, εσωτερισμού και πολιτισμού Χριστίνα Λάσκη.

Η έκδοση περιλαμβάνει και δικά του κείμενα και άρθρα μεταξύ 1896 και 1937. Για τις δυνατότητες του ανθρώπινου νου, την αρχαία σοφία, την ελεύθερη παραγωγή και χρήση ενέργειας. Ακόμα και για τη γυναίκα του μέλλοντος, όπως εκείνος πίστευε ότι θα εξελιχθεί το γυναικείο φύλο που στην εποχή του έκανε τα πρώτα βήματα προς τη χειραφέτηση.

Ξεκινά από τις ιδιαίτερες συνθήκες της γέννησής του το 1856, στη διάρκεια μιας καταιγίδας όπου δεκάδες κεραυνοί και αστραπές έσχιζαν τον ουρανό πάνω από το μικρό χωριό της τότε αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

Τα Δώρα του Κεραυνού (1ο μέρος)

Το πρώτο μέρος της έκδοσης συμπυκνώνει τον μυθιστορηματικό του βίο και τις σημαντικές στιγμές της επιστημονικής πορείας του Νίκολα Τέσλα. Τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, αλλά και τον πόλεμο που δέχτηκε από εκείνους που έβλεπαν το φωτεινό του μυαλό ως απειλή για τα συμφέροντά τους.

Τα Δώρα του Κεραυνού (2ο μέρος)

Το δεύτερο μέρος με τα δικά του κείμενα, αποδεικνύει πραγματικά γιατί έχει κερδίσει τον τίτλο του «σύγχρονου Προμηθέα». Αφιέρωσε όλες τις διανοητικές και φυσικές του δυνάμεις στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Αν και ελάχιστα συμμετείχε ο ίδιος σε αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινο βίο, όντας ένα πλάσμα έξω από την κοινωνική νόρμα. Τα επιστημονικά του οράματα για το μέλλον, για εφευρέσεις που θα απελευθέρωναν τον άνθρωπο. Αλλά και ο τρόπος που λειτουργούσε.

Ένας νους πέρα από κάθε ανθρώπινο μέτρο. Ο εκκεντρικός του χαρακτήρας που έφτανε σε ορισμένες ακραίες εκδηλώσεις (αφού κανένα φως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το αντίστοιχο «σκοτάδι» του). Όλα τα παραπάνω αναδεικνύονται ολοζώντανα μέσα από τα κείμενα με τον δικό του λόγο. Εντυπωσιάζοντας τον αναγνώστη με το πόσο μακριά έβλεπε στο μέλλον αυτός ο νους…

Νίκολα Τέσλα: Ένας άνθρωπος από… άλλο πλανήτη

Προσωπικά, μου εντυπώθηκαν πολύ έντονα οι περιγραφές των οραμάτων που είχε από νεανική ηλικία, μέσω των οποίων «ταξίδευε» σε τόπους μακρινούς για εκείνον. Γνωρίζοντας ακόμα και τους ανθρώπους που κατοικούσαν εκεί. Ενώ όπως έλεγε μπορούσε να εισχωρήσει και να «ζήσει» μέσα σε αυτά τα οράματα ως μία παράλληλη πραγματικότητα.

Συμπερασματικά, μία έκδοση για όσους θέλουν να προσεγγίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, το «φαινόμενο Τέσλα». Θα μπορούσε να αποτελεί την αφετηρία για περαιτέρω μελέτη και έρευνα για όσους σαγηνευτούν από το φως που εκπέμπει εις το διηνεκές. (Πηγή: ideotopos.gr, Αγγέλα Γαβρίλη είναι ιστορικός τέχνης και βιβλιοκριτικός. Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει