Χαμογελώντας μπροστά στο θάνατο

by Nikos K
358 views
Χαμογελώντας στο θάνατο

Ιστορία μέσα από μία φωτογραφία…

Στη φωτογραφία: Μέλος της γαλλικής αντίστασης κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χαμογελά αγέρωχος μπροστά στους εκτελεστές του. 

Λίγες μέρες πριν ρίσκαρε τη ζωή του, καλύπτοντας καταζητούμενους και μεταφέροντας όπλα κι εφόδια στο πεδίο της μάχης, σε έναν άνισο αγώνα με αίτημα την ελευθερία. 

Συνελήφθη στις 14 Οκτωβρίου 1944 και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, όπου βασανίστηκε βάναυσα προκειμένου να λυγίσει και να αποκαλύψει πληροφορίες για την αντίσταση. 

Δεν το έκανε.

Όταν ήρθε η σειρά του να εκτελεστεί, ο Georges Blind χάρισε στην ανθρωπότητα ένα μακάριο χαμόγελο νίκης και εσωτερικής δύναμης. Ισχυρότερος από όλους τους πάνοπλους άνδρες που τον στοχεύουν μαζί, κοιτάζει στα μάτια τον θάνατο καθώς ετοιμάζεται για το ταξίδι δίχως επιστροφή. 

Ως αληθινός πολεμιστής, φεύγει ήσυχος ξέροντας πως έκανε το καθήκον του. Δεν παρακαλά. Δεν ικετεύει. Απλά χαμογελά, γιατί ξέρει πως έχει νικήσει.
Έχει νικήσει τον εαυτό του και τον ίδιο τον θάνατο.

Η ιστορία προχωρά αδυσώπητα χωρίς να εξετάζει πρόσωπα και ατομικά δράματα. Κι όμως, μέσα ακόμη και στις σκοτεινότερες και τις πλέον φρικαλέες στιγμές της, ο Άνθρωπος καταφέρνει να αποδείξει ότι κρύβει μια θεϊκή, ανεξήγητη ουσία, που μόνο δέος μπορεί να προξενεί.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει